Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Onderzoek | Uitgave 2/2013

Pallium 2/2013

Werk aan de winkel

Spirituele zorg volwaardig onderdeel van palliatieve zorg

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 2/2013
Auteurs:
MD Mieke Vermandere, MD, PhD Jan De Lepeleire, MD, PhD Bert Aertgeerts
Belangrijke opmerkingen
Mieke Vermandere is wetenschappelijk medewerker aan het Academisch Centum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) van de KU Leuven. Ze werkt er aan een proefschrift over spiritualiteit in palliatieve zorg. Ze maakt deel uit van de Task Force Spiritual Care in Palliative Care van de EAPC, en van een internationale werkgroep rond spirituele zorg in palliatieve zorg onder leiding van Christina Puchalski (US). Jan De Lepeleire MD, PhD is huisarts en als deeltijds hoogleraar verbonden aan het ACHG van de KU Leuven. Hij is voorzitter van de werkgroep coördinerende en raadgevende artsen binnen de Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie.
Bert Aertgeerts MD, PhD is huisarts en als hoogleraar verbonden aan de KU Leuven. Daar is hij afdelingshoofd van het ACHG. Hij is voorzitter van het Centrum voor Evidence- Based Medicine (CEBAM) en is houder van het Constant Van de Wiel Fonds voor Huisartsgeneeskunde. Hij is ook gewoon lid van de Belgische academie voor geneeskunde.
Literatuur De literatuurlijst is via mail opvraagbaar bij mieke.vandalen@bsl.nl.
Spirituele zorg wordt wereldwijd erkend als vierde pijler van palliatieve zorg. Ondanks de bestaande aanbevelingen en zorgmodellen voelen veel palliatieve patiënten zich onvoldoende ondersteund in hun spiritueel welzijn door de medische staf.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Pallium 2/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Het tij mee

Verschenen

Orenmaffia