01-01-2014 | Onderzoek
Welke interventies adviseren bedrijfsartsen bij een werkgebonden overspanning/burn-out?
Auteurs:
Drs. Gerda de Groene, Dr. Paul Smits, Dr. Henk van der Molen, Prof. dr. Monique Frings-Dresen
Gepubliceerd in:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde
|
Uitgave 1/2014
Log in om toegang te krijgen
Samenvatting
Overspanning/burn-out is de meest gemelde psychische beroepsziekte door PIM-bedrijfsartsen. Om meer inzicht te krijgen in de (preventieve) interventies die deze bedrijfsartsen adviseren bij genoemde diagnose, is een exploratief onderzoek verricht.
Veertien PIM-bedrijfsartsen zijn telefonisch geïnterviewd over samen 21 meldingen.
Vaak werden werknemers verwezen voor individuele psychologische ondersteuning. Ook werden zij gestimuleerd het gesprek aan te gaan met leidinggevende of personeelsfunctionaris. Daarnaast werden adviezen gegeven voor interventies gericht op de werkomgeving. Voor beelden van bevorderende factoren bij uitvoering van de adviezen waren laagdrempelige toegang tot psychologische ondersteuning en het openstaan van de leidinggevende voor de gegeven adviezen. Belem merende factoren waren onder andere de kosten van psychologische ondersteuning en onmogelijkheid voor aanpassen van de werkomgeving aan de werknemer, bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie.
Vervolgens zijn de bedrijfsartsen bevraagd over de NCvB-registratie richtlijnen. Deze bleken bekend, maar werden door een minderheid geraadpleegd bij het doen van een melding. Overzichtelijke lijsten van blootstellingsfactoren en beslisschema’s om tot een oordeel over de werkgebondenheid te komen, werden behulpzaam gevonden.