Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-11-2017 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 7-8/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7-8/2017

Welke factoren bepalen de implementatie van een lokale integrale aanpak van overgewicht bij kinderen?

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7-8/2017
Auteurs:
Rianne M. J. J. van der Kleij, Matty R. Crone, Ria Reis, Theo G. W. M. Paulussen

Samenvatting

In Nederland zijn al vele initiatieven ontwikkeld om overgewicht onder kinderen terug te dringen. De implementatie van dergelijke interventies gaat echter niet vanzelf; zeker niet in het geval van een integrale aanpak die om een bijdrage vraagt van meerdere sectoren en professionals. Om inzicht te krijgen in factoren die bepalend zijn voor het succes en falen van de implementatie van een integrale aanpak van overgewicht, is het implementatieproces van de aanpak gedurende anderhalf jaar onderzocht in vijf Nederlandse gemeenten. Factoren zijn onderzocht aan de hand van een aangepaste versie van het MeetInstrument voor Determinanten van Innovaties (MIDI). Van de 256 benaderde professionals heeft 45 % de vragenlijst ingevuld. Het hiërarchisch multivariate lineaire regressiemodel dat het best bij de data paste verklaarde 65 % van de variantie in de implementatiegraad. De beste verklaring boden de factoren eigen-effectiviteitsverwachting, gelegenheid om ervaring op te doen met de aanpak, een niet te ambitieus samengesteld pakket van invoeringsactiviteiten en betrokkenheid bij de implementatie in een van de onderzochte wijken (‘Wijk B’ genoemd). Op basis van de resultaten worden aanbevelingen gedaan voor toekomstige verbetering van de invoeringspraktijk en het onderzoek naar de implementatie van dergelijke integrale preventieprogramma’s.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7-8/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7-8/2017 Naar de uitgave