Skip to main content
main-content
Top

04-04-2014 | Nieuws

Toch beroerte bij minder instabiele plaques vraagt om nieuwe hypothese

Het aantal gevaarlijke instabiele plaques is in tien jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMC Utrecht, dat onlangs online is gepubliceerd in Circulation. De onderzoekers zien hierin dat de preventie in de eerste lijn zijn vruchten afwerpt, maar vragen zich wel af waarom patiënten dan toch een beroerte krijgen .

De onderzoekers analyseren voor de Athero-Expres studie plaques van patiënten die een primaire carotidendarterectomy ondergaan. In de periode van 2002 tot 2012 is de verandering in de samenstelling van de plaques nagegaan. In deze tijd is het aantal plaques met een plaquebloeding, die wijst op instabiliteit, gehalveerd van 75 procent naar 37 procent. Ook wordt minder vaak vet in plaques, macrofagen en calcificaties aangetroffen, andere kenmerken die wijzen op instabiliteit.

Preventiemaatregelen

De onderzoekers onder leiding van Gerard Pasterkamp, hoogleraar Experimentele Cardiologie, denken dat de verandering van instabiele naar meer stabiele plaques samengaat met preventieve maatregelen in de eerste lijn en het verbeteren van de zorg met het gebruik van statines en antihypertensiva. Eveneens zou het rookverbod in openbare ruimtes van invloed kunnen zijn. “De focus op preventie werpt vruchten af. Huisartsen zijn in de eerste lijn heel goed bezig met betrekking tot slagaderverkalking.”

Hypothesediscussie

Maar ook als zijn plaques minder instabiel geworden, de patiënten in het onderzoek hebben wèl een beroerte gehad. En dat roept vragen op. Ondanks dat er een wereldwijd een trend is dat de incidentie van myocardinfarct en beroerte afneemt, de onderzoekers in Utrecht krijgen niet minder patiënten binnen. “We denken dat de hypothese dat instabiele plaques een beroerte veroorzaakt opnieuw bediscussieerd moet worden. De klassieke gedachte is dat instabiele plaques scheuren en een trombus vormen en zo aanleiding geven tot een beroerte. Wij denken nu dat plaques door medicatie stabieler worden en dat plaque-erosie als oorzaak voor hart- en vaatziekten aan terrein wint.” Deze hypothese is nog heel speculatief en moet nog verder onderzocht worden.

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.