Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Doordenker | Uitgave 5/2009

Denkbeeld 5/2009

Weerloos en verdwaald

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 5/2009
Auteur:
Theo Hazelhof
Belangrijke opmerkingen
Dat ziekenhuis verleent zorg aan duizenden dementerende ouderen per jaar. En die zorg is, op lichamelijk gebied, van een goed niveau, gegeven vanuit een goed hart bovendien en goed geprotocolleerd (mijn moeder is boven verwachting hersteld). Maar waar o waar is de zorg voor de gemoedstoestand van de oudere patiënt met dementie? Waarom wordt er in het algemeen ziekenhuis zo weinig gedaan aan het begeleiden van vergeetachtige ouderen? Natuurlijk er zijn in ziekenhuizen geriatrische afdelingen, niets dan lof daarvoor. Maar waarom is er in een omgeving die stijf staat van de protocollen, niet een protocol ‘Realiteitsbevorderende maatregelen voor verwarde en dementerende ouderen’? Er zijn uit de losse pols al zoveel zinvolle maatregelen te bedenken: een scheurkalender aan bed, de naam van het ziekenhuis aan de binnenkant van het voeteneinde, videoboodschappen met de familie op de televisie, een directe telefoonverbinding met naasten, een prachtige proeftuin kortom voor domotica.

Samenvatting

Onlangs brokkelde de toch al wankele gezondheid van mijn moeder verder af en moest zij met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat was al erg genoeg omdat het om mijn moeder ging en zij er slecht aan toe was. Maar wat de tranen in mijn ogen deed opwellen, was hoe schrijnend weerloos zij daar in haar vergeetachtigheid was, haar herhaalde vraag: ‘Waarom lig ik hier?’ Opgenomen zijn in een ziekenhuis en niet weten waarom, je niet kunnen verdedigen tegen een systeem dat dagelijks alle details registreert maar de grote lijnen lijkt te vergeten, ja dat is om te huilen. Mijn moeder at 's ochtends braaf de aangeboden boterhammen op die ze niet had mogen krijgen omdat ze die middag zou worden geopereerd, men legde haar op een verkeerde matras, niet beseffend dat dit doorligwonden zou geven, prikte haar suiker niet terwijl dat tweemaal daags moest gebeuren… Als ik op bezoek was, registreerde mijn professionele blik de andere patiënten die verdwaald en weerloos in het ziekenhuis lagen. De mevrouw die verdwaasd uit haar ogen kijkend een trui breide van alle slangen en kabels die uit haar lijf kwamen en regelmatig van deze bezigheid teruggefloten werd door de nijvere verpleegsters. De mevrouw naast haar die zonder iets te zeggen in een pijnlijke houding tussen de hekken gezakt was (ze liet me meteen een kopje thee halen toen ik haar weer rechtop gezet had, onder de toevoeging: ‘En geen water erbij gooien, hè jongen,’ ik heb het wel gedaan, een verbrande mond is erger). De mevrouw die de hele dag onverstaanbaar brabbelde en in huilen uitbarstte als haar familie kwam en ging. En de mevrouw die dag in dag uit om de zuster riep, zij allen zijn weerloos in het systeem van het algemeen ziekenhuis

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Denkbeeld 5/2009 Naar de uitgave

Minithema Seksualiteit en dementie

Ontremd gedrag of verlangen naar intimiteit?

Minithema Seksualiteit en dementie

‘Ik heb een andere jongen ontmoet’

Nieuws: van de Vereniging voor Psychogeriatrie

De kwaliteit van het persoonlijke

Minithema Seksualiteit en dementie

Zet de eerste stap