12-12-2013 | Web-TV on demand
Adhesieve stiftopbouw revisited
Aantal pogingen: 1
Tijdens deze online nascholing spreekt dr. Filip Keulemans over de adhesieve stiftopbouw bij endodontisch behandelde tanden. U kunt tijdens de live uitzending via uw computer thuis vragen stellen aan de experts in de studio.
Ondanks de nadelen verbonden aan de klassieke restauratie met gegoten stift en kroon, kan bovengenoemde techniek steunen op een jarenlange succesvolle klinische ervaring. De laatste jaren kent de adhesieve tandheelkunde een steile opmars, ook bij de opbouw van endodontisch behandelde gebitselementen. Het opbouwen van endodontisch behandelde gebitselementen met behulp van een adhesieve stiftopbouw is anno 2013 een algemeen aanvaarde behandelstrategie, mede gezien het feit dat de tandarts spaarzamer om kan gaan met het resterende worteldentine. Momenteel is het aanbod adhesieven, cementen, composieten en wortelstiften zeer uitgebreid, waardoor een juiste materiaal- en techniekkeuze geen evident gegeven is voor de algemeen practicus. Deze web-tv uitzending gaat in op een evidence-based materiaalkeuze en beschrijft de procedure voor het vervaardigen van een confectie en een individueel vervaardigde adhesieve stiftopbouw.
Tijdens deze web-tv uitzending leert u:
1. een verantwoorde en gefundeerde materiaalkeuze (stift, adhesiefsysteem, bevestigingscement en opbouwmateriaal) te maken voor het heropbouwen van endodontisch behandelde gebitselementen met behulp van een vezelstift;
2. een endodontisch behandeld gebitselement op een voorspelbare manier op te bouwen met een prefab en geïndividualiseerde vezelstift door gebruik te maken van een 1-staps zelf-etsend adhesiefsysteem.
Tandarts algemeen practicus.
Niet meer geaccrediteerd.
Dr. Filip Keulemans promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift getiteld “Exploring the limitations of fibre-reinforced composite fixed dental prostheses” (promotor: prof. dr. Albert Feilzer). Van 2000 tot 2012 heeft hij een deeltijd privépraktijk met speciale interesse voor adhesieve en restauratieve tandheelkunde. Van 2000 tot 2004 is hij deeltijdsassistent restauratieve tandheelkunde en kroon-en-brugwerk aan de VUB. Van 2005 tot 2009 is hij onderzoeker op de afdeling Tandheelkundige Materiaalwetenschappen van het ACTA. Op dit moment is hij voltijds doctor-assistent op de afdeling Restauratieve Tandheelkunde en Endodontologie aan de Universiteit Gent waar hij verantwoordelijk is voor het onderwijs tandheelkundige materiaalwetenschappen en de preklinische opleiding restauratieve tandheelkunde. Zijn onderzoeksinteresse situeert zich op het vlak van de tandheelkundige materialen (karakterisering, evaluatie en ontwikkelen van vezelversterkte composieten) en de adhesieve tandheelkunde (biomimetisch restaureren van natuurlijke tanden).
Christophe Deroose (tandarts-endodontoloog) studeerde in 1998 af aan de Universiteit van Gent als algemeen tandarts. Na een drie-jarige specialisatie-opleiding in de endodontologie, richtte hij in 2002 een specialisatiepraktijk op. In 2003 behaalde hij het diploma tot gerechtelijk expert na het volgen van een postacademische opleiding. Naast deze werkzaamheden is hij tot op heden verbonden als assistent aan de Universiteit Gent, auteur van talrijke publicaties en een veelgevraagd cursusdocent.
Deze web-tv uitzending is onderdeel van het BSL Tandarts Totaal-abonnement en is voor abonnees gratis te volgen.