Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2019

29-10-2019 | Onderzoeksartikel

We moeten eens om tafel: samen aan het werk met gezinnen met meervoudige problemen

Auteurs: Dr. L. van Hal, Dr. R. Gilsing, M. van der Hoff, Msc

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 6/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding: De werkwijze 1Gezin1Plan (1G1P) is gericht op een gezamenlijk plan in de hulp en ondersteuning aan gezinnen met meervoudige problematiek, waarbij meerdere personen en instanties betrokken zijn. In dit artikel gaan we in op de samenwerking tussen verschillende partijen binnen 1G1P, in het bijzonder op de rondetafeloverleggen met al die partijen.
Methode: Dit artikel is gebaseerd op een mixed method-onderzoek dat is uitgevoerd in drie regio’s die al langere tijd met 1G1P werkten. Het onderzoek bestond uit een vragenlijstonderzoek onder professionals, verdiepend casusonderzoek op gezinsniveau en reflectieve groepsgesprekken met professionals en beleidsmakers.
Resultaten: Rondetafeloverleggen kunnen volgens dit onderzoek bijdragen aan verbinding tussen alle betrokkenen, aan domeinoverstijgend werken en aan een breed gedragen plan van aanpak voor het gezin. Ook cliënten zijn doorgaans positief over rondetafeloverleggen: zij voelen zich gezien en gehoord. Problemen in de samenwerking komen vaker voor wanneer de veiligheid in het gezin in het geding is, of wanneer 1G1P onvoldoende ingebed is in de houding en werkwijze van (medewerkers van) de betrokken organisaties.
Conclusie: Voor goede samenwerking is het cruciaal dat professionals blijven afstemmen met het gezin en dat alle betrokken partijen de kennis en tijd krijgen om zich de visie van 1G1P eigen te maken en de samenwerking structureel te evalueren.
Literatuur
1.
go back to reference Gilsing R, Hoff M van der, Hal L van. 1Gezin1Plan in de praktijk: de meerwaarde van 1Gezin1Plan onderzocht. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut; 2018. Gilsing R, Hoff M van der, Hal L van. 1Gezin1Plan in de praktijk: de meerwaarde van 1Gezin1Plan onderzocht. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut; 2018.
2.
go back to reference Mehlkopf P. Een kwestie van goed regelen: over multiprobleemgezinnen, coördinatie van zorg en gezinscoaching. Handreiking bij implementatie. Gouda: JSO Expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding; 2008. Mehlkopf P. Een kwestie van goed regelen: over multiprobleemgezinnen, coördinatie van zorg en gezinscoaching. Handreiking bij implementatie. Gouda: JSO Expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding; 2008.
3.
go back to reference Hermanns J, Klap A, Smit K, Zwart A. Wraparound Care in de jeugdzorg & implementatie van Intensieve Pedagogische Thuishulp. Amsterdam: SWP; 2012. Hermanns J, Klap A, Smit K, Zwart A. Wraparound Care in de jeugdzorg & implementatie van Intensieve Pedagogische Thuishulp. Amsterdam: SWP; 2012.
4.
go back to reference Hattum M van, Hal L van. Meervoudig. Samenwerking tussen hulpverleners in gezinnen met meervoudige problemen. Maatwerk. 2015;16(6):31–3.CrossRef Hattum M van, Hal L van. Meervoudig. Samenwerking tussen hulpverleners in gezinnen met meervoudige problemen. Maatwerk. 2015;16(6):31–3.CrossRef
5.
go back to reference Zijden Q van der, Diephuis K. Handleiding Gezinsplan: samenwerken volgens de principes 1Gezin1Plan. Hoogmade: Partners in Jeugdbeleid; 2013. Zijden Q van der, Diephuis K. Handleiding Gezinsplan: samenwerken volgens de principes 1Gezin1Plan. Hoogmade: Partners in Jeugdbeleid; 2013.
6.
go back to reference Bolt A, Zijden Q van der. 1Gezin1Plan. Handboek voor de praktijk. Amsterdam: SWP; 2015. Bolt A, Zijden Q van der. 1Gezin1Plan. Handboek voor de praktijk. Amsterdam: SWP; 2015.
Metagegevens
Titel
We moeten eens om tafel: samen aan het werk met gezinnen met meervoudige problemen
Auteurs
Dr. L. van Hal
Dr. R. Gilsing
M. van der Hoff, Msc
Publicatiedatum
29-10-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 6/2019
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-019-00198-z

Andere artikelen Uitgave 6/2019

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2019 Naar de uitgave