Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn (wetenschappelijk bewezen) factoren die tot een hoog cholesterol leiden (bijv. ongefilterde koffie of oploskoffie, chocolade)?

Auteurs : mevrouw dr. J. H. M. de Vries, N. F. J. M. Duif

Gepubliceerd in: De meest gestelde vragen over: cholesterol

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Hart- en vaatziekten als gevolg van een ongezonde leefstijl komen veel voor in de westerse wereld (1). Factoren die hierbij een rol spelen zijn een voeding rijk aan verzadigd vet, weinig lichaamsbeweging, roken en hoge bloeddruk. Verschillende biologische mechanismen zijn van belang voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een van die mechanismen is een verhoogde serumcholesterolconcentratie, waarvan uit epidemiologisch en ecologisch onderzoek duidelijk een verhoogd risico is aangetoond. Van voeding is bewezen dat die invloed heeft op het serumcholesterolgehalte. Wijziging van een ‘westers’ naar een gezonder voedingspatroon kan het cholesterolgehalte met 10-20% laten dalen. In dit artikel wordt aangegeven van welke voedingsmiddelen een effect op het cholesterolgehalte bekend is.
Literatuur
2.
go back to reference Hu FB, Willett WC. Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA 2002; 288: 2569–78.PubMedCrossRef Hu FB, Willett WC. Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA 2002; 288: 2569–78.PubMedCrossRef
3.
go back to reference Mukkuddum-Petersen J, Oosthuizen W, Jerling JC. A systematic review of the effects of nuts on blood lipid profiles in humans. J Nutr 2005; 135: 2082–89. Mukkuddum-Petersen J, Oosthuizen W, Jerling JC. A systematic review of the effects of nuts on blood lipid profiles in humans. J Nutr 2005; 135: 2082–89.
4.
go back to reference Chahoud G, Aude YW, Mehta JL. Dietary recommendations in the prevention and treatment of coronary heart disease: do we have the ideal diet yet? Am J Cardiol 2004; 94: 1260–67.PubMedCrossRef Chahoud G, Aude YW, Mehta JL. Dietary recommendations in the prevention and treatment of coronary heart disease: do we have the ideal diet yet? Am J Cardiol 2004; 94: 1260–67.PubMedCrossRef
5.
go back to reference Anderson JW, Deakins DA, Floore TL, Smith BM, Whitis SE. Dietary fiber and coronary heart disease. Crit Rev Food Sci Nutr 1990; 29: 95–147.PubMedCrossRef Anderson JW, Deakins DA, Floore TL, Smith BM, Whitis SE. Dietary fiber and coronary heart disease. Crit Rev Food Sci Nutr 1990; 29: 95–147.PubMedCrossRef
6.
go back to reference Kerckhoffs DAJM, Brouns F, Hornstra G, Mensink RP. Effects on the human serum lipoprotein profile of β-glucan, soy protein and isoflavones, plant sterols and stanols, garlic and tocotrienols. J Nutr 2002; 132: 2494–505.PubMed Kerckhoffs DAJM, Brouns F, Hornstra G, Mensink RP. Effects on the human serum lipoprotein profile of β-glucan, soy protein and isoflavones, plant sterols and stanols, garlic and tocotrienols. J Nutr 2002; 132: 2494–505.PubMed
7.
go back to reference Higdon JV, Frei B. Coffee and health: a review of recent human research. Crit Rev Food Nutrition 2006; 46: 101–23.CrossRef Higdon JV, Frei B. Coffee and health: a review of recent human research. Crit Rev Food Nutrition 2006; 46: 101–23.CrossRef
8.
go back to reference Boekschoten MV, Cruchten STJ van, Kosmeijer-Schuil TG, Katan MB. Verwaarloosbare hoeveelheden cholesterolverhogende diterpenen in koffie gezet met de koffiepadmethode bij vergelijking met ongefilterde kookkoffie. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 52: 2873–75. Boekschoten MV, Cruchten STJ van, Kosmeijer-Schuil TG, Katan MB. Verwaarloosbare hoeveelheden cholesterolverhogende diterpenen in koffie gezet met de koffiepadmethode bij vergelijking met ongefilterde kookkoffie. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 52: 2873–75.
9.
go back to reference Mukhtar H, Ahmad N. Tea polyphenols: prevention of cancer and optimizing health. Am J Clin Nutr 2000; 71: 1698S-1702S.PubMed Mukhtar H, Ahmad N. Tea polyphenols: prevention of cancer and optimizing health. Am J Clin Nutr 2000; 71: 1698S-1702S.PubMed
10.
11.
go back to reference Horn L van, McCoin M, Kris-Etherton PM, Burke F, Carson JA, Champagne CM, Karmally W, Sikand G. The evidence for dietary prevention and treatment of cardiovascular disease. J Am Diet Assoc 2009; 108 (2): 287–331.CrossRef Horn L van, McCoin M, Kris-Etherton PM, Burke F, Carson JA, Champagne CM, Karmally W, Sikand G. The evidence for dietary prevention and treatment of cardiovascular disease. J Am Diet Assoc 2009; 108 (2): 287–331.CrossRef
Metagegevens
Titel
Wat zijn (wetenschappelijk bewezen) factoren die tot een hoog cholesterol leiden (bijv. ongefilterde koffie of oploskoffie, chocolade)?
Auteurs
mevrouw dr. J. H. M. de Vries
N. F. J. M. Duif
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7508-0_2