Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van zemelen?

Auteur : M.J.A. Alleman

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Tot de zogenaamde ‘voedingsvezels’ worden gerekend lignine en alle plantaardige polysacchariden die niet door menselijke verteringsenzymen kunnen worden gehydrolyseerd. In zemelen bevindt zich vooral cellulose, een niet-oplosbare vezel, die slechts in zeer beperkte mate in de darm kan worden gefermenteerd.
Literatuur
go back to reference Van Berge Henegouwe GP. Zijn diëten rijk aan voedingsvezels zinvol? Ned Tijdschr Geneeskd 1991; 135: 1306-10. Van Berge Henegouwe GP. Zijn diëten rijk aan voedingsvezels zinvol? Ned Tijdschr Geneeskd 1991; 135: 1306-10.
go back to reference Mathus-Vliegen EMH. Voedingsvezels in sondevoeding : beloften en feiten. Ned Tijdschr Geneeskd 1995; 139: 219-25. Mathus-Vliegen EMH. Voedingsvezels in sondevoeding : beloften en feiten. Ned Tijdschr Geneeskd 1995; 139: 219-25.
go back to reference Hyland JMP, Taylor I. Diverticular disease: has his natural history altered? Gut 1979; 20: A441-442. Hyland JMP, Taylor I. Diverticular disease: has his natural history altered? Gut 1979; 20: A441-442.
go back to reference Fuchs CS, Giovanucci EL, Colditz GA, et al. Dietary fiber and the risk of colorectal cancer and adenoma in women. N Eng J Med 1999; 340: 169-76. Fuchs CS, Giovanucci EL, Colditz GA, et al. Dietary fiber and the risk of colorectal cancer and adenoma in women. N Eng J Med 1999; 340: 169-76.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van zemelen?
Auteur
M.J.A. Alleman
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1141