Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de risico’s bij toevoegen van nitrieten/nitraten aan de voeding en bij het ‘roken’ van vlees(waren)?

Auteur : Dr. J.M.S. van Maanen

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De maximaal toelaatbare dagelijkse orale inname (ADI-waarde; acceptable daily intake) voor nitraat is 220 mg/dag voor een persoon van 60 kg. Voor nitriet is dit 8 mg/dag, eveneens voor iemand van 60 kg (1, 2). In de Warenwet worden normen gesteld voor de toegestane hoeveelheden nitraat in voedsel, terwijl in het conserveermiddelenbesluit is bepaald dat nitraat alleen aan kaas, smeltkaas, vlees of vleeswaren mag worden toegevoegd. Verder komt nitraat van nature voor in groente. In het vlees- en vleeswarenbesluit wordt gesteld dat hoogstens 500 mg kaliumnitraat per kg en hoogstens 200 mg natriumnitriet per kg mogen worden toegevoegd aan vleeswaren. Dit komt overeen met 307 mg nitraat en 133 mg nitriet per kg (3). Zuigelingenvoedsel mag slechts 50 mg nitraat per kg bevatten, omdat zuigelingen een risicogroep zijn voor nitraatblootstelling (1, 2).
Literatuur
go back to reference Maanen JMS van. Wat is het gevaar van nitraat en nitriet in de voeding? Vademecum 1994; 44. Maanen JMS van. Wat is het gevaar van nitraat en nitriet in de voeding? Vademecum 1994; 44.
go back to reference Copius Peereboom JW, Reijnders L. Hoe gevaarlijk zijn milieugevaarlijke stoffen? Meppel: Boom, 1991: 56-66. Copius Peereboom JW, Reijnders L. Hoe gevaarlijk zijn milieugevaarlijke stoffen? Meppel: Boom, 1991: 56-66.
go back to reference Duijvenbooden W van, Matthijsen AJCM. Basisdocument Nitraat, 1987. RIVM rapport no. 758473007, pagina 7-8. Duijvenbooden W van, Matthijsen AJCM. Basisdocument Nitraat, 1987. RIVM rapport no. 758473007, pagina 7-8.
go back to reference Walker R, et al. Nitrates, nitrites and N-nitrosocompounds: a review of the occurrence in food and diet and the toxicological implications. Food Add Contam 1990; 7: 717-68. Walker R, et al. Nitrates, nitrites and N-nitrosocompounds: a review of the occurrence in food and diet and the toxicological implications. Food Add Contam 1990; 7: 717-68.
go back to reference Bartsch H, Spiegelhalder B. Environmental exposure to N-nitrosocompounds (NNOC) and precursors: an overview. Eur J Cancer Prev 1995; 5 (Suppl 1): 11-18. Bartsch H, Spiegelhalder B. Environmental exposure to N-nitrosocompounds (NNOC) and precursors: an overview. Eur J Cancer Prev 1995; 5 (Suppl 1): 11-18.
go back to reference Chen W, Weisburger JH, Fiala ES, et al. 2-Chloro-4-methylthiobutanoic acid, a newly identified mutagen in salt nitrite-treated fish. Nature 1995; 374: 599. Chen W, Weisburger JH, Fiala ES, et al. 2-Chloro-4-methylthiobutanoic acid, a newly identified mutagen in salt nitrite-treated fish. Nature 1995; 374: 599.
go back to reference Ohshima H, Friesen M, Malaveille C, et al. Formation of direct-acting genotoxic substances in nitrosated smoked fish and meat products: identification of simple phenolic precursors and phenyldiazonium ions as reactive products. Food Chem Tox 1989; 27: 193-203. Ohshima H, Friesen M, Malaveille C, et al. Formation of direct-acting genotoxic substances in nitrosated smoked fish and meat products: identification of simple phenolic precursors and phenyldiazonium ions as reactive products. Food Chem Tox 1989; 27: 193-203.
go back to reference Boeing H. Epidemiological research in stomach cancer: progress over the last ten years. J Cancer Res Clin Oncol 1991; 117: 133-43. Boeing H. Epidemiological research in stomach cancer: progress over the last ten years. J Cancer Res Clin Oncol 1991; 117: 133-43.
go back to reference Boeing H, Frentzel-Beyme R, Berger M, et al. Case-control study on stomach cancer in Germany. Int J Cancer 1991; 47: 858-64. Boeing H, Frentzel-Beyme R, Berger M, et al. Case-control study on stomach cancer in Germany. Int J Cancer 1991; 47: 858-64.
go back to reference Boeing H. Dietary carcinogens and the risk for glioma and meningioma in Germany. Intern J Cancer 1993; 53: 561-65. Boeing H. Dietary carcinogens and the risk for glioma and meningioma in Germany. Intern J Cancer 1993; 53: 561-65.
go back to reference Bunin GR, Kuijten RR, Boesel CP et al. Maternal diet and risk of astrocytic glioma in children: a report from the Childrens Cancer Group (United States and Canada). Cancer Causes and Control 1994; 5: 177-87. Bunin GR, Kuijten RR, Boesel CP et al. Maternal diet and risk of astrocytic glioma in children: a report from the Childrens Cancer Group (United States and Canada). Cancer Causes and Control 1994; 5: 177-87.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de risico’s bij toevoegen van nitrieten/nitraten aan de voeding en bij het ‘roken’ van vlees(waren)?
Auteur
Dr. J.M.S. van Maanen
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_519