Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de oorzaken van een onbegrepen tandwortelontsteking?

Auteur : L.F.E. Michels

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Tandwortelontstekingen zijn bacterieel van aard. Ze ontwikkelen zich rond de wortelpunt van een tand of kies, waarbij de inhoud van het wortelkanaal als “niche” voor een zeer gevarieerde flora zorgt. Zodra de inhoud van een wortelkanaal afsterft treedt invasie op van een vooral anaërobe flora, met name van Bacteroides (Prevotella, Porphyromonas), Fusobacterium en Peptostreptococcus (tabel 1). In reactie op de bacteriën en hun toxische producten treedt rond de wortelpunt een peri-apicale ontsteking op, die doorgaans chronisch van aard is. Deze ontsteking is in het röntgenbeeld zichtbaar als een gebied van botresorptie. Soms ontstaat er een fistel, die in het tandvlees uitmondt.
Literatuur
go back to reference Slots J, Taubmann MA. Contemporary oral microbiology and immunology. London: Mosby, 1992. Slots J, Taubmann MA. Contemporary oral microbiology and immunology. London: Mosby, 1992.
go back to reference Waal I van der, Kwast WA van der, Wal J van der. Pathologie van de mondholte. Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum, 1996. Waal I van der, Kwast WA van der, Wal J van der. Pathologie van de mondholte. Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum, 1996.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de oorzaken van een onbegrepen tandwortelontsteking?
Auteur
L.F.E. Michels
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_498