Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de mogelijkheden, bevoegdheden en aansprakelijkheden van de chiropractor?

Auteur : F.C.B. van Wijmen

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Chiropractie is te omschrijven als een manuele therapie, gebaseerd op de theorie dat ziekten (kunnen) worden veroorzaakt door kleine verschuivingen in de wervelkolom, en dus te genezen zijn door de wervelkolom met behulp van manipulatie weer in orde te brengen.
Het is duidelijk dat het hier gaat om het verlenen van individuele gezondheidszorg. Ook is duidelijk dat chiropractie tot de zogenaamde alternatieve of niet-reguliere geneeswijzen hoort. Daarmee komt de vraag in een specifieke context te staan: wat mag een chiropractor wel en niet?
Literatuur
go back to reference Roscam Abbing HDC. Alternatieve beroepsuitoefening: een gezondheidsrechtelijke bepaling? Ned Tijdschr Geneeskd 1994; 138: 286-89. Roscam Abbing HDC. Alternatieve beroepsuitoefening: een gezondheidsrechtelijke bepaling? Ned Tijdschr Geneeskd 1994; 138: 286-89.
go back to reference Commissie Alternatieve Geneeswijzen. Rapport ‘Alternatieve Geneeswijzen in Nederland’. Rijswijk, 1981. Commissie Alternatieve Geneeswijzen. Rapport ‘Alternatieve Geneeswijzen in Nederland’. Rijswijk, 1981.
go back to reference Gevers JKM. Alternatieve behandelwijzen na invoering van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). Ned Tijdschr Geneeskd 1999; 132: 210-13. Gevers JKM. Alternatieve behandelwijzen na invoering van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). Ned Tijdschr Geneeskd 1999; 132: 210-13.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de mogelijkheden, bevoegdheden en aansprakelijkheden van de chiropractor?
Auteur
F.C.B. van Wijmen
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_817