Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | Uitgave 3/2011

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2011

Wat voelt de dokter?

De psychotherapeut als begeleider van Balintgroepen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2011
Auteur:
Quin van Dam
Belangrijke opmerkingen
klinisch psycholoog en psychoanalyticus
Voor het gemak ken ik de huisarts voor de duur van dit artikel het vrouwelijk en de psychotherapeut het mannelijk geslacht toe.
  • Een Balintgroep helpt de huisarts te reflecteren op haar emotionele mogelijkheden en beperkingen en de invloed van haar functioneren als arts op het contact met de patiënt. Daardoor verandert haar houding van een ziektegerichte oriëntatie naar een patiëntgerichte houding. De psychotherapeut kan vanuit zijn ervaring met de hantering van de therapeutische relatie en zijn kennis van psychopathologie een bijdrage leveren aan dit leerproces van huisartsen. Na een beschrijving van het doel en de werkwijze van de Balintgroep volgt een bespreking van Balints betekenis voor het huisartsenwerk. Aansluitend schets ik mijn rol als begeleider en bespreek ik de mogelijkheid voor de psychotherapeut de begeleiding van de intervisies van andere beroepsbeoefenaars op zich te nemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding