Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Nascholing | Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013

Wat te doen bij chronische nierschade?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2013
Auteur:
dr. Nynke Scherpbier
Belangrijke opmerkingen
Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Huispost 166, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen: dr. N.D. Scherpbier-de Haan, huisarts, hoofd eerstelijnsvervolgopleidingen
Correspondentie: nynke.scherpbier-dehaan@radboudumc.nl

Samenvatting

Scherpbier ND. Wat te doen bij chronische nierschade? Huisarts Wet 2013;56(12):652-7.
Chronische nierschade is een veelvoorkomend probleem in de eerste lijn. Deze aandoening vormt een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Adequate begeleiding kan de prognose verbeteren. Het grootste deel van de patiënten, in het bijzonder die met diabetes of hypertensie, heeft vasculair bepaalde nierschade. Aan de hand van de landelijke Transmurale Afspraak Chronische Nierschade kunt u een groot deel van de zorg voor deze patiënten organiseren in de huisartsenpraktijk. De bestaande organisatiestructuur voor diabeteszorg en cardiovasculair risicomanagement kan daarbij het uitgangspunt zijn. De behandeling van hoge bloeddruk en albuminurie kunt u – onder uw supervisie – goed aan de praktijkondersteuner overlaten. Signalering van secundaire hyperparathyreoïdie en anemie kunt u ook delegeren aan de praktijkondersteuner. Voor de behandeling hiervan – en ook voor adviezen over medicatieveiligheid, aanvullende diagnostiek en vragen over verwijsindicatie – kunt u terugvallen op het advies van een nefroloog. Relatief jonge patiënten, patiënten met proteïnurie of vermoeden van een andere dan vasculair bepaalde oorzaak moet u verwijzen. Op regionaal niveau moet u afspraken maken met nefrologen over consultatiemogelijkheden. Telenefrologie kan daarbij behulpzaam zijn. Het is raadzaam ook de apotheek en het laboratorium te betrekken bij de organisatie van de zorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013 Naar de uitgave