Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2004 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Wat staat me te wachten?

Auteur: Joke Kragten

Gepubliceerd in: Leven met een depressieve stoornis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Als je depressieve klachten krijgt, is het eigenlijk nooit te voorspellen hoe lang je er last van zult hebben. Bij de één wordt het niet eens een echte depressie, maar blijft het bij lichte somberheid zonder dat het ooit ernstig genoeg wordt voor de diagnose depressieve episode. Sommige mensen hebben wel degelijk een depressie, maar een die gewoon vanzelf verdwijnt na verloop van tijd. Weer anderen moeten er moeite voor doen. Ze vertroetelen zichzelf een tijd lang, proberen zo snel mogelijk een eind te maken aan de eventuele oorzaken van de klachten of gaan een paar weken op vakantie. Maar er is ook een groep bij wie de depressie hardnekkig standhoudt. Het beloop van de depressie kan dus sterk variëren. Het kan na twee weken over zijn maar bij een aantal pechvogels kan het jaren duren. En in enkele gevallen gaat het nooit meer helemaal over. Dit komt gelukkig niet zo heel veel voor.
Literatuur
go back to reference Blom, M.B.J., Spijker, J. & Dyck, R. van (2003). Behandelingsstrategieën bij chronische depressie en dysthymie. Houten/Mechelen: Bohn Stafleu Van Loghum. Blom, M.B.J., Spijker, J. & Dyck, R. van (2003). Behandelingsstrategieën bij chronische depressie en dysthymie. Houten/Mechelen: Bohn Stafleu Van Loghum.
go back to reference Spijker, J. & Nolen, W.A. (1998). Voorspellende factoren voor chroniciteit van een depressie. Tijdschrift voor Psychiatrie, 40, 696–708. Spijker, J. & Nolen, W.A. (1998). Voorspellende factoren voor chroniciteit van een depressie. Tijdschrift voor Psychiatrie, 40, 696–708.
go back to reference Dorrestijn, H. (2000). Finale kwijting. Amsterdam/Antwerpen: De Arbeiderspers. Dorrestijn, H. (2000). Finale kwijting. Amsterdam/Antwerpen: De Arbeiderspers.
Metagegevens
Titel
Wat staat me te wachten?
Auteur
Joke Kragten
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7101-3_3