Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat kan een verklaring zijn voor het langdurig uitblijven van een tweede menstruatie na de menarche? Dient nader onderzoek plaats te vinden?

Auteurs : J.N.I. Vet, prof. dr. A.A.W. Peters

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De menstruele cyclus is een samenspel tussen hormonen die worden geproduceerd door de hypothalamus, hypofyse en het ovarium. De gereguleerde gepulseerde afgifte van gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) uit de hypothalamus zet de hypofyse aan tot het maken van follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH), die op hun beurt de ovaria weer aanzetten tot het produceren van oestrogenen en progestagenen. Door positieve en negatieve terugkoppelingssystemen ontstaat in een normale cyclus hierdoor ovulatie en menstruatie.
Literatuur
go back to reference Heineman MJ, et al. Fysiologie van de voortplanting (hoofdstuk 3) en Cyclusstoornissen en abnormaal uterien bloedverlies (hoofdstuk 20). In: Obstetrie en Gynaecologie. De voortplanting van de mens. Maarssen: Reed Business Information, 2004. Heineman MJ, et al. Fysiologie van de voortplanting (hoofdstuk 3) en Cyclusstoornissen en abnormaal uterien bloedverlies (hoofdstuk 20). In: Obstetrie en Gynaecologie. De voortplanting van de mens. Maarssen: Reed Business Information, 2004.
go back to reference Heineman MJ. Een meisje met een primaire amenorroe (hoofdstuk 9). In: Probleemgeoriënteerd denken in de gynaecologie, obstetrie en voortplantingsgeneeskunde. Utrecht: De Tijdstroom, 2003. Heineman MJ. Een meisje met een primaire amenorroe (hoofdstuk 9). In: Probleemgeoriënteerd denken in de gynaecologie, obstetrie en voortplantingsgeneeskunde. Utrecht: De Tijdstroom, 2003.
Metagegevens
Titel
Wat kan een verklaring zijn voor het langdurig uitblijven van een tweede menstruatie na de menarche? Dient nader onderzoek plaats te vinden?
Auteurs
J.N.I. Vet
prof. dr. A.A.W. Peters
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_570