Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014

Wat is gammahydroxyboterzuur (GHB)?

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Rama Kamal, Mary Janssen van Raay
Belangrijke opmerkingen
* R.M. Kamal is onderzoeker en promovendus bij het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction te Nijmegen en verslavingsarts bij Novadic-Kentron te Vught. E-mail: rama.kamal@novadic-kentron.nl.
M.E. Janssen van Raay is verslavingsarts bij Bouwman GGZ te Rotterdam.

Samenvatting

GHB is een endogene neurotransmitter, aangetoond in menselijk hersenweefsel. Het is zowel een precursor (uitgangsstof) als een metaboliet van GABA. In de afgelopen decennia is GHB in Nederland populair geworden als recreatieve en verslavende drug en het is betrokken bij circa 30% van de drugsgerelateerde incidenten (zoals ernstige intoxicaties). Het aantal GHB-afhankelijke patiënten in behandeling binnen de verslavingszorg is in de laatste drie jaar verviervoudigd. Deze feiten vormen aanleiding om in dit artikel de basale informatie te schetsen over de farmacologie, de neurobiologie van de intoxicatie en de neurobiologie van GHB-afhankelijkheid. Deze kennis kan worden gebruikt om de risico’s en effecten van GHB-gebruik beter te begrijpen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel