Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2002 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Wat is er met me aan de hand?

Auteur : Jac Hoevenaars

Gepubliceerd in: Leven met een fobie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Heel veel mensen zullen nooit in een vliegtuig stappen, de Eiffeltoren opgaan of een spin oppakken. Anderen zullen nooit een toilet afsluiten of kijken naar filmbeelden van een operatie. Hebben al deze mensen een specifieke fobie? Zeer waarschijnlijk niet. Ze zijn gewoon bang en gaan per auto op vakantie of ze gaan op een terras zitten terwijl reisgenoten in de lift van de Eiffeltoren stappen. Mensen die bang zijn voor spinnen laten die meestal door een ander opruimen en mensen die bang zijn in een afgesloten toilet lossen dat vaak heel simpel op: ze houden de deurknop vast. Bij beelden van een operatie zappen ze snel naar een ander kanaal, of wenden even hun ogen af. Weliswaar zijn al deze mensen bang voor een bepaalde situatie of dier, maar ze hebben er weinig of geen last van. Ze mijden de situatie of het bewuste dier en dat is voor hen zeer acceptabel.
Voetnoten
1
De voorbeelden zijn ontleend aan mijn eigen psychotherapiepraktijk, maar zo veranderd dat elke gelijkenis met bestaande personen volkomen toeval is.
 
Literatuur
go back to reference Sterk, F. & Swaen, S. (2001). Leven met een paniekstoornis. Houten/ Diegem: Bohn Stafleu Van LoghumCrossRef Sterk, F. & Swaen, S. (2001). Leven met een paniekstoornis. Houten/ Diegem: Bohn Stafleu Van LoghumCrossRef
go back to reference Wolf, M. de & Hoevenaars, J. (1991). Met angst en beven. Rotterdam: Donker. Wolf, M. de & Hoevenaars, J. (1991). Met angst en beven. Rotterdam: Donker.
go back to reference Gerwen, L.J. van, & Diekstra, R.F.W. (1996). Help, ik moet vliegen. Utrecht: Bruna. Gerwen, L.J. van, & Diekstra, R.F.W. (1996). Help, ik moet vliegen. Utrecht: Bruna.
Metagegevens
Titel
Wat is er met me aan de hand?
Auteur
Jac Hoevenaars
Copyright
2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9300-8_1