2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Tip
Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk
Gepubliceerd in:
De meest gestelde vragen over: cholesterol
De eerste aanwijzingen dat koffie het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen, kwamen in 1983 uit Scandinavië. Er werd een samenhang gevonden tussen het drinken van meer dan negen koppen koffie en het cholesterolgehalte in het bloed (1). In de TromsØ Heart Study werd vervolgens aangetoond dat het cholesterolgehalte in het bloed weer daalde bij personen met een verhoogd cholesterolgehalte na het stoppen met het drinken van kookkoffie (2). Deze daling bleef gehandhaafd bij de groep die vervolgens overging op gefilterde koffie. Het cholesterolgehalte ging weer omhoog bij degenen die opnieuw kookkoffie gingen drinken.
Log in om toegang te krijgen
1.
go back to reference Thelle DS, Arnesen E, Forde OH. The TromsØ heart study: does coffee raise serum cholesterol? N Engl J Med 1983; 308: 1454–47. PubMedCrossRef Thelle DS, Arnesen E, Forde OH. The TromsØ heart study: does coffee raise serum cholesterol? N Engl J Med 1983; 308: 1454–47.
PubMedCrossRef
2.
go back to reference FØrde OH, Knutsen SF, Arnesen E, Thelle DS. The TromsØ heart study: coffee consumption and serum lipid concentrations in men with hypercholesterolaemia: a randomised intervention study. Br Med J 1985; 290: 893–95. CrossRef FØrde OH, Knutsen SF, Arnesen E, Thelle DS. The TromsØ heart study: coffee consumption and serum lipid concentrations in men with hypercholesterolaemia: a randomised intervention study. Br Med J 1985; 290: 893–95.
CrossRef
3.
go back to reference Bak AAA. Coffee and cardiovascular risk; an epidemiological study. Proefschrift ErasmusMC, 1990. Bak AAA. Coffee and cardiovascular risk; an epidemiological study. Proefschrift ErasmusMC, 1990.
4.
go back to reference Bak AAA, Grobbee DE. The effect on serum cholesterol levels of coffee brewed by filtering or boiling. N Engl J Med 1989; 321: 1432–37. PubMedCrossRef Bak AAA, Grobbee DE. The effect on serum cholesterol levels of coffee brewed by filtering or boiling. N Engl J Med 1989; 321: 1432–37.
PubMedCrossRef
5.
go back to reference Dusseldorp M van, Katan MB, Demacker PNM. Effect of decaffeinated versus regular coffee on serum lipoproteins: a 12-week double blind trial. Am J Epid 1990; 132: 33–40. Dusseldorp M van, Katan MB, Demacker PNM. Effect of decaffeinated versus regular coffee on serum lipoproteins: a 12-week double blind trial. Am J Epid 1990; 132: 33–40.
6.
go back to reference Urgert R, Meyboom S, Kuilman M, et al. Comparison of effect of cafetiere and filtered coffee serum concentrations of liver aminotransferases and lipids: six month randomised controlled trial. Br Med J 1996; 313: 1362–66. CrossRef Urgert R, Meyboom S, Kuilman M, et al. Comparison of effect of cafetiere and filtered coffee serum concentrations of liver aminotransferases and lipids: six month randomised controlled trial. Br Med J 1996; 313: 1362–66.
CrossRef
7.
go back to reference Urgert R, Katan MB. The cholesterol-raising factor from coffee beans: review. Annu Rev Nutr 1997; 17: 305–24. PubMedCrossRef Urgert R, Katan MB. The cholesterol-raising factor from coffee beans: review. Annu Rev Nutr 1997; 17: 305–24.
PubMedCrossRef
8.
go back to reference Boekschoten MV, Cruchten STJ van, Kosmeijer-Schuil TG, Katan MB. Verwaarloosbare hoeveelheden cholesterolverhogende diterpenen in koffie gezet met de koffiepadmethode bij vergelijking met ongefilterde kookkoffie. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 150; 2873–75. PubMed Boekschoten MV, Cruchten STJ van, Kosmeijer-Schuil TG, Katan MB. Verwaarloosbare hoeveelheden cholesterolverhogende diterpenen in koffie gezet met de koffiepadmethode bij vergelijking met ongefilterde kookkoffie. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 150; 2873–75.
PubMed
9.
go back to reference www.koffieengezondheid.nl Brochure koffie, hart en bloedvaten (blz. 23).
www.koffieengezondheid.nl Brochure koffie, hart en bloedvaten (blz. 23).
10.
go back to reference Lopez-Garcia E, Dam RM van, Li TY, Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The relationship of coffee consumption with mortality. Ann Intern Med 2008; 148: 904–14. PubMedCrossRef Lopez-Garcia E, Dam RM van, Li TY, Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The relationship of coffee consumption with mortality. Ann Intern Med 2008; 148: 904–14.
PubMedCrossRef
- Titel
- Wat is de relatie tussen koffiegebruik en het cholesterolgehalte in het bloed?
- DOI
- https://doi.org/10.1007/978-90-313-7508-0_4
- Auteur:
-
mevrouw ir. Ineke van Dis
- Uitgeverij
- Bohn Stafleu van Loghum
- Volgnummer
- 4