Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat is de functie van een hoofdkussen tijdens slaap?

Auteur : Prof.Dr. G.A. de Jonge

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een hoofdkussen dient het slaapgemak van de slaper, als aangename onderlaag van het hoofd en, in zijligging, ter opvulling van de ruimte boven de onderliggende schouder. Er is mij geen onderzoek bekend naar het medisch nut. Voor zuigelingen en peuters tot hun tweede verjaardag is het gebruik van een hoofdkussen te ontraden wegens het verhoogde risico voor wiegedood dat verbonden is aan het gebruik van een kussen en ook van kussenachtig materiaal, zoals een dekbed, een slap matras en een zogenaamde hoofdbeschermer. Wanneer een baby daar met neus en mond tegenaan komt te liggen is er kans op een fatale adembelemmering en op een fataal inademen van de koolzuurrijke uitademingslucht die dan in dit materiaal min of meer gevangen zit (‘rebreathing’).
Literatuur
go back to reference Jonge GA de. Dekbed vormt risicofactor voor wiegedood. Ned Tijdschr Geneeskd 1994; 138: 2138-41. Jonge GA de. Dekbed vormt risicofactor voor wiegedood. Ned Tijdschr Geneeskd 1994; 138: 2138-41.
go back to reference Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing CBO. Consensus preventie wiegedood. Utrecht: november 1996. Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing CBO. Consensus preventie wiegedood. Utrecht: november 1996.
Metagegevens
Titel
Wat is de functie van een hoofdkussen tijdens slaap?
Auteur
Prof.Dr. G.A. de Jonge
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_462