Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Standby 3/2017

01-06-2017 | Lezersvraag

Wat doet koffie met je gebit?

Auteur: Elly Hogeveen

Gepubliceerd in: Standby | Uitgave 3/2017

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

We drinken heel wat koffie. Sommigen van ons starten er alleen de dag mee, anderen drinken het de hele dag door. Zodra een patiënt uitvalt, neem ik een vers kopje koffie uit de koffieautomaat in de kantine. Ik neem tegenwoordig zwart omdat ik weet wat suiker en melk voor je gebit doet. Koffie is zonder die toevoegingen een redelijk pH-neutraal drankje.
Maar is koffie als drank ook van invloed op de mondgezondheid vroeg een patiënt laatst?
Opmerkingen
Voor lezersvragen kun je mailen naar redactiestandby@bsl.nl
Onderzoekers kunnen geen uitsluitsel geven of koffie een positieve of juist negatieve invloed heeft op de gezondheid. Er zijn meerdere facts te vinden over de invloed van koffie op de mondgezondheid en ze verschillen onderling van elkaar.
Fact 1: Uit recent onderzoek in Zuid-Korea blijkt dat mannen met parodontitis significant meer koffie drinken dan mannen met gezond tandvlees. De onderzoekers vonden dat mannen en vrouwen met parodontitis een hogere leeftijd, hogere BMI en grotere taille-omvang hadden. Daarnaast bleken mannen met parodontitis meer koffie en koolzuurhoudende drankjes te drinken. De verhouding tussen twee wedverhoudingen (verhouding van kansen of iets wel of niet gebeurt) van het aantal mannen met parodontitis steeg naar mate de koffie-inname toenam. Dit verband werd niet gezien bij vrouwen. Volgens dit onderzoek is over cafeïne beschreven dat het meerdere effecten kan hebben op het botmetabolisme en wordt chronische cafeïne-inname door parodontitispatiënten geassocieerd met een verergering van de aandoening. Ook wordt stellen de onderzoekers dat cafeïne geassocieerd wordt met meer botverlies en verminderde botheling na een extractie. In een kopje koffie zit gemiddeld 70-100 mg cafeïne.
Fact 2: Onderzoekers van de University of Boston ontdekten juist dat koffie de tanden kan beschermen tegen ontstekingen van het tandvlees en de kaak, en osteopenie (vermindering van het botweefsel in de tanden) kan tegengaan. Na 30 jaar onderzoek kwamen onderzoekers erachter dat de respondenten die dagelijks koffie drinken minder tanden hadden waarin het botweefsel was afgenomen, één van de belangrijkste redenen van tanduitval. Ook bleek dat zelfs het drinken van veel koffie het risico op paradontale aandoeningen, zoals bloedend tandvlees, niet vergrootte.
Fact 3: Uit een onderzoek van de American Cancer Society blijkt dat mensen die meer dan vier kopjes koffie met cafeïne drinken minder kans hebben om mondkanker te krijgen. In dat onderzoek werd de leefstijl- en gezondheidsinformatie van 968.432 mannen en vrouwen geanalyseerd, inclusief hun thee- en koffieconsumptie. 26 jaar na de start van het onderzoek waren 868 participanten gestorven aan mond- of keelkanker. Participanten die meer dan vier kopjes koffie met cafeïne per dag dronken, bleken 49 procent minder risico te lopen om te sterven aan mondof keelkanker dan degenen die nooit of slechts sporadisch koffie dronken.
De onderzoekers zijn het eens met het vermoeden dat koffie een beschermende werking heeft door de antioxidanten die erin te vinden zijn. Deze antioxidanten, polyfenol en andere bestanddelen verminderen waarschijnlijk lichaamseigen ontstekingsprocessen die schadelijk zijn voor het tandvlees en de kaak en helpen in het voorkomen en/ of vertragen van kanker.
Bron: Dental Tribune en Men’s Health
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Standby

Standby is volledig afgestemd op het vakgebied van de tandartsassistent. Het geeft informatie over actuele ontwikkelingen in de tandheelkunde, behandelt praktijkvoorbeelden, geeft interessante achtergrondinformatie over arbeidsomstandigheden en bespreekt cursussen en vakliteratuur. Veel aandacht wordt besteed aan praktijkverhalen van andere assistenten en interviews met assistenten naar aanleiding van een stelling. Kortom, Standby is onmisbaar voor de tandartsassistent.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Wat doet koffie met je gebit?
Auteur
Elly Hogeveen
Publicatiedatum
01-06-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Standby / Uitgave 3/2017
Print ISSN: 0922-310X
Elektronisch ISSN: 1876-5572
DOI
https://doi.org/10.1007/s12490-017-0026-2

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Standby 3/2017 Naar de uitgave