Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2016 | Uitgave 7/2016

Tandartspraktijk 7/2016

Wat als paracetamol of ibuprofen niet werkt

Veilig gebruik van sterkere pijnstilling in de mondzorg

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2016
Auteur:
Arie Booij
Belangrijke opmerkingen
Arie Booij is als kaakchirurg werkzaam in Zwolle, Hattem en Hoogeveen. Hij studeerde tandheelkunde (ACTA, 1997) en geneeskunde (doctoraal VU, 1999) en rondde in 2005 zijn opleiding tot kaakchirurg af (UMC Groningen, 2005). Sinds 2007 werkt hij samen met zes collega kaakchirurgen in de maatschap Kaakchirurgen Zwolle en Hoogeveen. Hij interesseert zich in het bijzonder voor traumatologie, complexe implantologie, chirurgie bij OSAS-patiënten en orthognatische chirurgie.

Samenvatting

Mondzorgverleners zullen regelmatig pijnstillers voorschrijven of adviseren. Doorgaans kunnen pijnklachten in de algemene praktijk goed met paracetamol, een NSAID of een combinatie van beide bestreden worden. Er zijn echter situaties waarin eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken. In dat geval zal een ander middel overwogen moeten worden. Met de sterker werkende pijnstillers die dan voorgeschreven kunnen worden, zijn de meeste algemeen practici niet ervaren. Dat is jammer, omdat er regelmatig patiënten zijn die goed geholpen zouden kunnen worden met zwaardere pijnstilling. Het doel van dit artikel is dan ook de tandarts algemeen practicus meer inzicht te geven in een aantal sterker werkende pijnstillers en een opstap te bieden om zich verder te bekwamen en te verdiepen in deze medicatie, zodat pijnklachten bij patiënten in de toekomst verantwoord en beter bestreden kunnen worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2016

Tandartspraktijk 7/2016 Naar de uitgave

Redactioneel

Weerstand

Report

Geschokt