Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2017 | Uitgave 5/2017

Tandartspraktijk 5/2017

Wanneer is een röntgenopname gerechtvaardigd?

Te veel panoramafoto’s en te weinig bitewings

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2017
Auteurs:
Dr. R.C. Hoogeveen, Dr. W.E.R. Berkhout
Belangrijke opmerkingen
Dr. R.C. Hoogeveen, tandarts, MSc (orthodontics) is werkzaam als universitair docent bij de Sectie Orale Radiologie van ACTA en in zijn tandartspraktijk voor orthodontie en CBCT te Meteren. E-mail: r.hoogeveen@acta.nl Dr. W.E.R. Berkhout, tandarts, is voorzitter van de Sectie Orale Radiologie van ACTA en tevens werkzaam als algemeen practicus in zijn praktijk te Loosdrecht. E-mail: e.berkhout@acta.nl
Dr. W.E.R. Berkhout, tandarts, is voorzitter van de Sectie Orale Radiologie van ACTA en tevens werkzaam als algemeen practicus in zijn praktijk te Loosdrecht. E-mail: e.berkhout@acta.nl
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan worden opgevraagd via het e-mailadres redactie-tp@planet.nl
Dankwoord De auteurs willen onderzoeker op het gebied van de cariologie en UD aan de sectie Orale radiologie dr. Jan Poorterman, tandarts, en Mireille Soffner, tandarts-endodontoloog, hartelijk danken voor hun feedback op het manuscript.
Potentiële belangenverstrengeling De eerste auteur is oprichter en eigenaar van GentleCeph bv die de besproken hulpmiddelen (craniale collimator ACC en schildklierprotector CTP) voor dosisbeperking bij laterale schedelopnamen produceert en vermarkt.

Samenvatting

Röntgenopnamen zijn gerechtvaardigd om over nuttige diagnostische informatie te beschikken die niet op een andere wijze kan worden verkregen. Het gebruik van röntgenstraling in de Nederlandse tandartspraktijk lijkt echter niet altijd in overeenstemming te zijn met de richtlijnen op dit gebied. In dit artikel willen we ingaan op de indicaties van de verschillende röntgenopnamen. Het maken van een röntgenopname moet gerechtvaardigd worden door een concrete diagnostische vraag. De uitzondering is de periodieke bitewing die vervaardigd kan worden zonder klinische verdenking.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

Tandartspraktijk 5/2017 Naar de uitgave

Vervaardiging van een driedelige brug van lithiumdisilicaat

Scanbare afdrukmaterialen

Digitaal, minimaal invasief & financieel interessant

Hybridekeramiek: oplossing voor slijtage

Tips en tricks om afwijkend mondgedrag te stoppen

Duimzuigen