Skip to main content
main-content
Top

26-07-2013 | Nieuws

Waarschuwing voor orthopedisch chirurg

Een orthopedisch chirurg heeft van het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag een waarschuwing gekregen omdat hij nalatig is geweest door maandenlang de pijnklachten van klager niet serieus te nemen en op kwetsende wijze af te doen. Ook heeft hij nagelaten aanvullend onderzoek te doen, waardoor klager uiteindelijk een spoedoperatie moest ondergaan na de heupoperatie die een aantal maanden eerder had plaatsgevonden.

De patiënt kwam na de plaatsing van een heupprothese herhaalde malen met pijnklachten bij de arts terug. Ook staat vast dat herhaald onderzoek heeft uitgewezen dat de femurcomponent progressief was ingezakt. Daarbij kwam een infectie bij de prothese aan het licht. De arts had volgens het College eerder op onderzoek moeten gaan naar de oorzaak van die pijn. Nu heeft hij het op zijn beloop gelaten en aanvullend onderzoek, zoals herhaald bloedonderzoek om het verloop van de BSE en CRP te onderzoeken achterwege gelaten. Ook de combinatie van pijnklachten en progressief inzakken van de prothese had de arts tot de overweging moeten brengen dat er mogelijk een infectie aan de orde was.

Bloedonderzoek

Volgens de arts was de houding van patiënt niet zeer coöperatief en wilde hij niet meewerken aan bloedonderzoek omdat hij er tegen opzag om geprikt te worden. De arts heeft over dit bezwaar niets in de status vermeld, wat in verband met het belang van dit onderwerp wel op zijn weg had gelegen. Daarom betwijfelde het College of dit onderwerp met patiënt is besproken.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.