Skip to main content
main-content
Top

30-07-2011 | Nieuws

Waarborgzegel voor fixatievrije zorginstellingen

Verpleeg- en verzorgingshuizen die onrustbanden hebben verbannen, kunnen dat aan hun cli�nten en andere ge�nteresseerden laten zien met het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling. Zij krijgen dan een vermelding op de openbare lijst van Fixatievrije zorginstellingen en ontvangen een beeldmerk van het zegel om te gebruiken op hun eigen website en drukwerk.

Het ‘Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling’ is een initiatief van IDé, Innovatiekring Dementie. De kern van het waarborgzegel is: niet vastbinden én de grootst mogelijke terughoudendheid met antipsychotica. De instellingen werk dan volgens de Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen (2004)’ van het CBO en de Richtlijn Probleemgedrag, met herziene medicatieparagraaf 2008 van Verenso. Met een driesterrensysteem kunnen zorginstellingen aangeven hoe ver zij hiermee zijn.

Organisaties kunnen zich aanmelden voor het zegel met een door de bestuurder ingevuld formulier. Op de website van IDé staat het aanmeldformulier. In de week van 1 augustus ontvangen de bestuurders en locatiemanagers van alle verpleeg- en verzorgingshuizen over de post het aanmeldformulier met de factsheet en de folder.

Instellingen kunnen van IDé hulp krijgen. IDé heeft een folder met alle instrumenten en ondersteuningsmogelijkheden ontwikkeld voor het terugdringen van vrijheidsbeperking.

Auteur(s): Margreeth Tepper

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.