Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-01-2019 | Artikel | Uitgave 1/2019

Neuropraxis 1/2019

Waar blijven de nieuwe psychofarmaca?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2019
Auteur:
Berend Olivier

Samenvatting

De prevalentie en ziektelast van hersenziekten, en met name psychiatrische stoornissen, zijn schokkend hoog en onderzoek in Europa in 2011 heeft aangetoond dat ruim een derde van de populatie (> 430 miljoen mensen) hiermee te maken heeft. Hersenziekten gaan vaak gepaard met langdurige invaliditeit en extreem hoge kosten (maatschappelijk en financieel). In de medicamenteuze behandeling van hersenziekten valt de stagnatie op in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor hersenziekten. De bestaande medicatie is vaak lang geleden ontwikkeld en is vooral symptoombestrijdend. De laatste decennia zijn nauwelijks nieuwe geneesmiddelen voor hersenziekten geïntroduceerd. De belangrijkste oorzaak lijkt het gebrek aan fundamentele kennis van de hersenen en het ontstaan van hersenziekten. Nieuwe therapieën voor hersenziekten zullen alleen gevonden en ontwikkeld kunnen worden door fors te investeren in fundamenteel hersenonderzoek naar de oorzaken van hersenziekten, teneinde inzicht te verkrijgen in de mechanismen die betrokken zijn bij de fysiopathologie van de ziekten. Deze kennis is nodig om nieuwe medicatie te ontwikkelen die de stoornis effectief kan opheffen of verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2019

Neuropraxis 1/2019 Naar de uitgave