De uitspraak 'Eten is weten en eten is geweten' van Louise Fresco zette mij aan het denken. Fresco was tot deze zomer hoogleraar en voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research. Volgens haar is weten belangrijk, omdat geen enkele maaltijd zomaar op tafel komt. Daar zijn ontwikkeling, arbeid en kennis in verwerkt. Het is dan ook aan te bevelen (jonge) kinderen te betrekken bij het proces van zaaien, onderhouden, oogsten en bereiden. Die ervaren kennis heeft impact voor de rest van het leven. Kinderen die hun eigen voedsel verbouwen en/of daaraan meehelpen, eten meer groente en fruit. Daarbij hebben ze meer kennis over voeding en zijn de kansen op het voortzetten van een gezonde eetgewoonte hoger. En dat kan helpen bij het voorkomen of vertragen van chronische aandoeningen gedurende het hele leven. Het is dus een goede euze om te investeren in moestuinen of samenwerking te zoeken met mensen die daar verstand van hebben.
Janneke Hagenaar heeft als onderzoeker en ontwikkelaar binnen de kinderopvang en het onderwijs bij verschillende organisaties gewerkt. Sinds 2016 werkt ze vanuit haar eigen bureau. Janneke is verbonden aan het Lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind in Leiden. Het onderzoekswerk heeft als focus: voor 0- tot 4-jarigen. Verder werkt ze mee aan het promotieonderzoek ' en doet daarvoor onderzoek naar peuters en de ontwikkeling van hun taalvaardigheid in buitenspel. En ze is trots op haar rol als directeur van Groen Cement, de stichting die een eenvoudig en krachtig doel heeft: alle kinderen naar buiten!