Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2009 | Artikelen | Uitgave 9/2009

Bijblijven 9/2009

Vrouwelijke genitale mutilatie en maagdenvliesherstel

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2009
Auteur:
Mevr. prof.dr. M. Temmerman
Belangrijke opmerkingen
Hoogleraar Gynaecologie, directrice International Centre for Reproductive Health, Vrouwenkliniek, Universiteit Gent.

Samenvatting

Cosmetische genitale chirurgie, gedefinieerd als een chirurgische ingreep in de vrouwelijke genitalia om de uiterlijke kenmerken te verbeteren, meestal zonder medische indicatie, wordt steeds vanzelfsprekender in onze samenleving. Als gevolg van het groeiende aantal allochtone vrouwen wordt die samenleving echter ook steeds vaker geconfronteerd met cultureel en religieus gemotiveerde ingrepen die een belangrijke impact hebben op de seksuele en reproductieve gezondheid en die veelal een schending van de mensenrechten van meisjes en vrouwen met zich meebrengen. De bekendste voorbeelden, genitale mutilatie en maagdenvliesherstel, worden in deze bijdrage besproken. De auteurs pleiten voor een maatschappelijk debat over ethisch-legale onderwerpen zoals cosmetische chirurgie, het belang van het maagdenvlies en de aanpak van vrouwelijke genitale verminking, met inbegrip van reïnfibulatie, medicalisatie en symbolische incisie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2009

Bijblijven 9/2009 Naar de uitgave