Skip to main content
main-content
Top

29-01-2014 | Nieuws

Aanzienlijk vaker astma na vroeggeboorte dan gedacht

Een kind dat te vroeg geboren wordt, loopt een groot risico op astma, meer dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+ en de universiteit van Edinburgh en Harvard University, beschreven in PLoS Medicine.

Baby’s die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren hebben zelfs drie keer zoveel risico als op tijd geboren kinderen op het ontwikkelen van astma. Uit de studie bleek dat dat 8 procent van de kinderen die tijdig werden geboren astmaklachten hadden ontwikkeld en dat maar liefst 14 procent van de te vroeg geboren kinderen op latere leeftijd astmaklachten kregen. Dit verschil is aanzienlijk meer dan aanvankelijk altijd gedacht werd.

Dertig studies

Voor het onderzoek werden gegevens samengevoegd van dertig studies uit zes werelddelen met kinderen die waren geboren sinds de jaren ’90. De meeste studies zijn uitgevoerd in Westerse landen, waarvan drie in Nederland en elf in de rest van Europa. Daaruit bleek dat baby’s die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum werden geboren bijna 50 procent meer risico hadden om astmaklachten te ontwikkelen. Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren was dit risico zelfs drie keer zo hoog als dat van op tijd geboren kinderen. Het risico om astmaklachten te ontwikkelen was vergelijkbaar voor jonge en oudere kinderen. Dat kan er op duiden dat te vroeg geboren kinderen niet over de risico’s heen groeien.

Essentieel

“Het is essentieel dat nu beter wordt uitgezocht hoe vroeggeboorte kan leiden tot astma,” zegt kinderarts Jasper Been van Maastricht UMC+. “Door aanpassingen in de manier waarop we te vroeg geboren kinderen opvolgen en behandelen, hopen we de risico’s op ademhalingsproblemen, waaronder astma, in de toekomst te kunnen verminderen en wellicht zelfs deels te kunnen voorkomen.”

 

Auteur(s): Tekst Adri van Beelen Foto Fanfo/Fotolia

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.