Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2018

10-07-2018 | Analyse

Vroeger is beter!

Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie

Auteurs: E. A. van Nieuwenhuizen-Struik, M. Stadermann, D. A. H. de Gast-Bakker, A. de Kievit, E. A. van der Linden, T. Klok

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 4/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Recente studies hebben overtuigend aangetoond dat het vroeg (voor de leeftijd van 8 maanden) introduceren van pinda en kippenei als bijvoeding bij zuigelingen met ernstig eczeem voedselallergie kan voorkomen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat dit ook geldt voor zuigelingen zonder eczeem. De onderliggende hypothese is dat vroege orale tolerantie-inductie het ontstaan van voedselallergie door sensibilisatie via de (eczemateuze) huid voorkomt. Het vroeg introduceren van pinda en kippenei bij kinderen met matig tot ernstig eczeem dient dus actief nagestreefd te worden. Ook andere zuigelingen kunnen baat hebben bij deze strategie en wellicht moet deze strategie niet beperkt blijven tot pinda en kippenei. Melk, vis, noten, tarwe en soja zijn andere voedingsmiddelen met een relatief hoge incidentie van voedselallergie, echter onderzoek naar het effect van vroege introductie met deze voedingsmiddelen ontbreekt.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
1.
go back to reference Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med. 2015;372:803–13. CrossRefPubMedPubMedCentral Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med. 2015;372:803–13. CrossRefPubMedPubMedCentral
2.
go back to reference Du Toit G, Tsakok T, Lack S, et al. Prevention of food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2016;127:998–1010. CrossRef Du Toit G, Tsakok T, Lack S, et al. Prevention of food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2016;127:998–1010. CrossRef
3.
go back to reference Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A, et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016;316:1181–92. CrossRefPubMed Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A, et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016;316:1181–92. CrossRefPubMed
4.
go back to reference Natsume O, Kabashima S, Nakazato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86. CrossRefPubMed Natsume O, Kabashima S, Nakazato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86. CrossRefPubMed
5.
go back to reference Perkin MR, Logan K, Tseng A, et al. Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast-fed infants. N Engl J Med. 2016;374:1733–43. CrossRefPubMed Perkin MR, Logan K, Tseng A, et al. Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast-fed infants. N Engl J Med. 2016;374:1733–43. CrossRefPubMed
8.
go back to reference Sicherer SH, Muñoz-Furlong A, Godbold JH, et al. US prevalence of self-reported peanut, tree nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. J Allergy Clin Immunol. 2010;125:1322–6. CrossRefPubMed Sicherer SH, Muñoz-Furlong A, Godbold JH, et al. US prevalence of self-reported peanut, tree nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. J Allergy Clin Immunol. 2010;125:1322–6. CrossRefPubMed
9.
go back to reference Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: epidemiology, pathogenesis, diagnosis and treatment. J Allergy Clin Immunol. 2014;133:291–307. CrossRefPubMed Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: epidemiology, pathogenesis, diagnosis and treatment. J Allergy Clin Immunol. 2014;133:291–307. CrossRefPubMed
10.
go back to reference Dubois E, Duijvestijn Y, Gorissen M, et al. Werkboek Kinderallergologie. 2e druk. Amsterdam: VU University Press; 2014. Dubois E, Duijvestijn Y, Gorissen M, et al. Werkboek Kinderallergologie. 2e druk. Amsterdam: VU University Press; 2014.
11.
go back to reference Fox AT, Sasieni P, Toit G du, et al. Household peanut consumption as a risk factor for the development of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2009;123:417–23. CrossRefPubMed Fox AT, Sasieni P, Toit G du, et al. Household peanut consumption as a risk factor for the development of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2009;123:417–23. CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Vroeger is beter!
Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie
Auteurs
E. A. van Nieuwenhuizen-Struik
M. Stadermann
D. A. H. de Gast-Bakker
A. de Kievit
E. A. van der Linden
T. Klok
Publicatiedatum
10-07-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 4/2018
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-018-0150-1