Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-07-2018 | Analyse | Uitgave 4/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2018

Vroeger is beter!

Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2018
Auteurs:
E. A. van Nieuwenhuizen-Struik, M. Stadermann, D. A. H. de Gast-Bakker, A. de Kievit, E. A. van der Linden, T. Klok

Samenvatting

Recente studies hebben overtuigend aangetoond dat het vroeg (voor de leeftijd van 8 maanden) introduceren van pinda en kippenei als bijvoeding bij zuigelingen met ernstig eczeem voedselallergie kan voorkomen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat dit ook geldt voor zuigelingen zonder eczeem. De onderliggende hypothese is dat vroege orale tolerantie-inductie het ontstaan van voedselallergie door sensibilisatie via de (eczemateuze) huid voorkomt. Het vroeg introduceren van pinda en kippenei bij kinderen met matig tot ernstig eczeem dient dus actief nagestreefd te worden. Ook andere zuigelingen kunnen baat hebben bij deze strategie en wellicht moet deze strategie niet beperkt blijven tot pinda en kippenei. Melk, vis, noten, tarwe en soja zijn andere voedingsmiddelen met een relatief hoge incidentie van voedselallergie, echter onderzoek naar het effect van vroege introductie met deze voedingsmiddelen ontbreekt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2018 Naar de uitgave