Skip to main content
main-content
Top

21-02-2014 | Nieuws

Vroege inzet van palliatieve ondersteuning verbetert levenskwaliteit

Tijdige inzet van poliklinische palliatieve zorg bij patiënten met gemetastaseerde kanker verbetert de kwaliteit van leven en de patiënttevredenheid ten opzichte van de reguliere oncologische zorg. Dat blijkt uit een Canadese studie van het Princess Margaret Cancer Center University Health Network in Toronto die is gepubliceerd in The Lancet.

Hoofdonderzoeker Camilla Zimmerman, hoofd van het Centre for Supportive and Palliative Care, vindt dat op grond van de resultaten palliatieve zorgteams veel eerder in het ziekteverloop betrokken moeten worden om samen met de oncoloog de zorg in te vullen. “Dit onderzoek bewijst dat de kwaliteit van leven verbetert door een maandelijks consult met een arts, een verpleegkundige en een palliatieve zorgprofessional.” Daarbij is de patiënt meer tevreden over de zorg. “Patiënten waarderen het heel erg wanneer er een team van professionals beschikbaar is om hem te ondersteunen en te begeleiden bij oncologische zorg en andere medische en sociale problemen.”

Zorgteam

Aan het onderzoek namen 461 patiënten met een gevorderde longkanker, gastrointestinale kanker, genito-urologische kanker, borstkanker of gynaecologische tumorkanker met een prognose van meer dan zes maanden. Alle patiënten kregen dezelfde medische behandeling. De helft, 228 patiënten, kreeg daarbij een maandelijks een consult van een palliatief zorgteam in een gespecialiseerde polikliniek en regelmatig een telefonische follow-up. De consultatie bestond uit een multidisciplinaire aanpak van de symptomen, psychologische ondersteuning, sociale ondersteuning en hulp bij thuiszorg.

Mantelzorg

Na vier maanden waren de uitkomsten met de palliatieve ondersteuning gunstiger dan met reguliere zorg. In de groep patiënten die reguliere zorg kreeg, nam de patiënttevredenheid juist af met de tijd. Zimmermann vervolgt haar onderzoek met evaluatie van het effect van de palliatieve ondersteuning op mantelzorgers en van de gevolgen voor de zorgkosten.

Nederland

Eind vorig jaar heeft het ministerie van VWS besloten om over een periode van zes jaar jaaliijks 8,5 miljoen euro te investeren in een nieuwe Nationaal Programma Palliatieve Zorg. 

Lees meer over de huidige organisatie van de Palliatieve zorg in Nederland.    

Lees ook Op weg naar een nieuw moedel voor communicatie en overdracht in de palliatieve zorg

 

 

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.