Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

21. Vrijheidsbeperking, onvrijwillige zorg en wetgeving

Auteur : Rolinka Schim van der Loeff-van Veen

Gepubliceerd in: Geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Vrijheidsbeperking is het gedwongen inperken van de bewegingsvrijheid (eigen regie en autonomie). Er zijn zware en minder zware middelen: het fixeren van een patiënt in een Zweedse band met pols- en enkelbanden is een zware maatregel. Het heimelijk of gedwongen toedienen van gedragsbeïnvloedende medicatie valt onder chemische vrijheidsbeperking. Vrijheidsbeperking geeft in veel gevallen een schijngevoel van veiligheid. Het risico op letsel neemt toe als de patiënt probeert om zichzelf te bevrijden. Bovendien kan door vrijheidsbeperking zoveel stress ontstaan dat hierdoor complicaties ontstaan. Hoewel de prevalentie van zwaardere maatregelen afneemt, passen verpleeghuizen nog bij 25 % van de bewoners vrijheidsbeperkende maatregelen toe. Ook thuis komt vrijheidsbeperking voor. De Wet zorg en dwang is bij het uitkomen van dit boek nog niet aangenomen, momenteel geldt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) in combinatie met de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wetten regelen de eisen die gesteld worden aan instellingen, rollen, informatievoorziening, toestemming en registratie, en definieert wilsbekwaamheid. Bij het terugdringen van vrijheidsbeperking zijn de cultuur, kennis en kunde van de zorgprofessional en de bouwkundige indeling en staat van de instelling beïnvloedende factoren.
Literatuur
go back to reference Appelbaum, P. S., & Grisso, T. (1988). Assessing patients’ capacities to consent to treatment. New England Journal of Medicine, 319(25), 1635–1638.CrossRefPubMed Appelbaum, P. S., & Grisso, T. (1988). Assessing patients’ capacities to consent to treatment. New England Journal of Medicine, 319(25), 1635–1638.CrossRefPubMed
go back to reference Inspectie voor de Gezondheidszorg. (2008). Zorg voor vrijheid: Terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen kán en moet. Den Haag: IGZ. Inspectie voor de Gezondheidszorg. (2008). Zorg voor vrijheid: Terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen kán en moet. Den Haag: IGZ.
go back to reference Trimbos Instituut. (2015). Monitor woonvormen dementie 2008–2014. Utrecht: Trimbos Instituut. Trimbos Instituut. (2015). Monitor woonvormen dementie 2008–2014. Utrecht: Trimbos Instituut.
go back to reference CBO. (2004). Het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg; een richtlijn voor verpleegkundigen en verzorgenden in een multidisciplinaire omgeving. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. CBO. (2004). Het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg; een richtlijn voor verpleegkundigen en verzorgenden in een multidisciplinaire omgeving. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO.
go back to reference Centrum Indicatiestelling Zorg. (2008). Over de wet BOPZ, de weg naar zorg, voorlichtingsfolder. Utrecht: CIZ. Centrum Indicatiestelling Zorg. (2008). Over de wet BOPZ, de weg naar zorg, voorlichtingsfolder. Utrecht: CIZ.
go back to reference Hamers, J. P. H. (2007). Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. Verminder het gebruik van bedhekken. Tijdschrift voor Verpleegkundigen, 4, 37. Hamers, J. P. H. (2007). Vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. Verminder het gebruik van bedhekken. Tijdschrift voor Verpleegkundigen, 4, 37.
go back to reference Kruk, T. van der. (2009). Vrijheidsbeperking aan banden, rol van management cruciaal. Tijdschrift voor Verpleegkundigen, 2, 23–26. Kruk, T. van der. (2009). Vrijheidsbeperking aan banden, rol van management cruciaal. Tijdschrift voor Verpleegkundigen, 2, 23–26.
go back to reference Ministerie van VWS. (2002). De wet BOPZ voor verzorgenden en verpleegkundigen, begrippen en toepassingen in verpleeg- en verzorgingshuizen. [Brochure publieksvoorlichting]. Ministerie van Volksgezondheid, Den Haag: Welzijn en Sport. Ministerie van VWS. (2002). De wet BOPZ voor verzorgenden en verpleegkundigen, begrippen en toepassingen in verpleeg- en verzorgingshuizen. [Brochure publieksvoorlichting]. Ministerie van Volksgezondheid, Den Haag: Welzijn en Sport.
go back to reference www.gpsvrijheid.nl/index.htm: voor ouderen thuis die neiging tot dwalen hebben, kan de GPS vrijheid mogelijk een hulpmiddel zijn. De oudere heeft een GPS-apparaatje in de kleding. Met de eigen computer, notebook of PDA kun je de oudere op elk moment traceren. www.​gpsvrijheid.​nl/​index.​htm: voor ouderen thuis die neiging tot dwalen hebben, kan de GPS vrijheid mogelijk een hulpmiddel zijn. De oudere heeft een GPS-apparaatje in de kleding. Met de eigen computer, notebook of PDA kun je de oudere op elk moment traceren.
go back to reference www.nu91.nl: de beroepsvereniging verpleging en verzorging spreekt zich uit voor vermindering van vrijheidsbeperking, maar is wel bezorgd over de voorwaarden waaronder verzorgenden dit voor elkaar moeten krijgen. www.​nu91.​nl: de beroepsvereniging verpleging en verzorging spreekt zich uit voor vermindering van vrijheidsbeperking, maar is wel bezorgd over de voorwaarden waaronder verzorgenden dit voor elkaar moeten krijgen.
go back to reference www.rijksoverheid.nl: onderwerpen/dwang in de zorg, laatste informatie over het wetsvoorstel Wet Zorg en dwang, die BOPZ voor onder andere mensen met dementie zou kunnen gaan vervangen. www.​rijksoverheid.​nl: onderwerpen/dwang in de zorg, laatste informatie over het wetsvoorstel Wet Zorg en dwang, die BOPZ voor onder andere mensen met dementie zou kunnen gaan vervangen.
Metagegevens
Titel
Vrijheidsbeperking, onvrijwillige zorg en wetgeving
Auteur
Rolinka Schim van der Loeff-van Veen
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1660-1_21