Skip to main content
main-content
Top

12-04-2013 | Nieuws

Vrije keuze mondzorg: mensenrecht!

Momenteel behandelt de Tweede Kamer een voorstel van de minister van VWS om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Verzekeraars hoeven, als het aan het kabinet ligt, geen zorg meer te vergoeden van aanbieders waarmee zij geen contract hebben afgesloten. De NMT heeft een petitie geschreven tegen deze afschaffing van de vrije keuze. Tienduizenden mensen tekenden de petitie inmiddels.

Momenteel behandelt de Tweede Kamer een voorstel van de minister van VWS om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) aan te passen. Verzekeraars hoeven, als het aan het kabinet ligt, geen enkele zorg meer te vergoeden van aanbieders waarmee zij geen contract hebben afgesloten. Dit betekent dat je als consument bijvoorbeeld naar een tandarts of mondhygiënist moet die door de verzekeraar is gecontracteerd. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie, huisarts, psychologische hulpverlening, apotheek, logopedie, oefentherapie, en vele andere behandelaren in de eerstelijn.

 

Patiënten worden zo gedwongen om met de portemonnee te denken. Bovendien heeft het kabinet aangegeven in het regeerakkoord dat zij het artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet wil schrappen. In de basisverzekering is er dan geen restitutiepolis meer. Hierdoor komt de keuze voor zorgaanbieder volledig bij de zorgverzekeraar te liggen.

 

De NMT heeft een petitie geschreven tegen de afschaffing van de vrije keuze. Voorzitter Rob Barnasconi noemde het in een interview met BNR Nieuwsradio een ‘mensenrecht’ om zelf je zorgverlener te kunnen uitkiezen. Barnasconi gaat niet zo ver om tandartsen op te roepen tot het weigeren van het afsluiten van contracten met verzekeraars, maar vraagt tandartsen na te denken over de vraag: heeft een contract sluiten toegevoegde waarde? ‘Die toegevoegde waarde moet niet alleen liggen bij verzekeraars, maar ook bij de patiënt en de zorgverlener.’

 

De NMT wordt volgens Barnasconi flink in de gaten gehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Er is volgens hem zelfs een contole door de NMa geweest om te zien in hoeverre de tandartskoepel zijn leden stuurt bij de beslissing om wel of niet contracten met verzekeraars af te sluiten.

Barnasconi heeft in zijn standpunt een bondgenoot gevonden in zorgverzekeraar ONVZ. Directeur Erno Kleijnenberg is falikant tegen de dreigende maatregel. ‘ONVZ zegt: de relatie tussen arts en patiënt moet door de zorgverzekeraar gerespecteerd worden. De zorgverzekeraar moet daar helemaal niet sturend in optreden. Wij zijn daar wars van.’ Kleijnenberg noemt het bovendien een ‘sprookje’ dat alles beter en goedkoper wordt als de verzekeraar het voor het zeggen krijgt.

 

De NMT roept alle patiënten van Nederland op om de petitie te tekenen en duidelijk te maken dat zij voor keuzevrijheid in de zorg zijn.
Tandartsen kunnen hun patiënten op de online petitie wijzen of prints van de petitie en de handtekeningenlijst in de wachtkamer leggen. De handtekeningen kunnen worden verstuurd naar de NMT. In december stuurden alle beroepsorganisaties uit de eerstelijnszorg - op initiatief van de NMT - een brief naar de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In februari is opnieuw contact geweest met Kamerleden over dit onderwerp. Op dat moment werd duidelijk dat de gehele oppositie ook voor keuzevrijheid in de zorg is. De VVD en de PvdA steunen de minister. De NMT voert de druk verder op, onder andere met een blog van Rob Barnasconi op Skipr.nl, een veelgelezen website door Kamerleden en belangrijke partijen in de zorg.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.