Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011

Vriendschappen van teruggetrokken en agressieve kinderen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Mevr. dr. H. Palmen, Mevr. dr. M. M. Vermande, Mevr. prof. dr. M. Deković, Prof. dr. M. A. G. van Aken, Dr. R. Van Rossem
Belangrijke opmerkingen
post-doc werkzaam
universitair docent werkzaam
hoogleraar verbonden
hoogleraar werkzaam
universitair docent

samenvatting

Doel van deze studie was te onderzoeken (1) of teruggetrokken en agressieve kinderen vrienden hebben, (2) welke kenmerken hun vrienden hebben, en (3) of de kwaliteit van hun vriendschappen verschilt van die van kinderen die geen agressief en teruggetrokken gedag vertonen. In groep 7 van de basisschool werden vragenlijsten afgenomen bij 387 jongens en 423 meisjes (M leeftijd = 11.07) en hun klasgenoten. Resultaten lieten zien dat zowel teruggetrokken als agressieve kinderen in staat waren om vriendschappen te vormen, alhoewel teruggetrokken kinderen minder vrienden hadden dan kinderen uit de controlegroep. Verder bleek dat teruggetrokken en agressieve kinderen niet uitsluitend vriendschappen sloten met kinderen die op hen leken, en dat de vriendschapskwaliteit van teruggetrokken en agressieve kinderen gelijk was aan die van controlekinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Boeken

OriginalPaper

Opmerkelijk