Skip to main content
main-content
Top

26-11-2015 | Nieuws

Vriendenprijsje

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

 In de VPRO-gids van afgelopen week staat een opmerkelijk relaas over een bijzondere betaling van een tandartsrekening. Amerikaanse praktijken? Who knows, het betreft hier inderdaad een Amerikaanse tandarts en de hele gang van zaken wordt op geestige wijze beschreven door Arnon Grunberg. In die zin kan het waarheidsgehalte betwijfeld worden. De levendige beschrijving doet echter vermoeden dat dit de schrijver werkelijk overkomen is. Oordeelt u zelf.

Tweedehands auto's

Arnon Grunberg vergelijkt in zijn column 'Vriendschap' ( VPRO-gids nr 47), de verkoop van gezondheidszorg met de verkoop van tweedehands auto's. Dit naar aanleiding van het tandartsbezoek dat hij, naar eigen zeggen, aflegde in New York.

Deze tandarts had hem naar tevredenheid van een infectie rondom een van zijn verstandskiezen afgeholpen en had hem vervolgens voor 2000 dollar een beugel, een zogenoemde  Night Guard aanbevolen. De tandarts had hem daarbij korting beloofd, omdat Grunberg  in een eerder stadium 'al van alles van hem gekocht had', of, zoals de  tandarts gewiekst zakelijk concludeerde: 'omdat je mijn vriend bent'.

Gezondheidszorg als performancekunst

Toen Grunberg de beugel op kwam halen, werd de tandarts tijdens de behandeling aan de telefoon geroepen en hoorde Grunberg hem zeggen: 'I'll make you an offer you can't refuse', een andere vorm van 'omdat je mijn vriend bent' stelt Grunberg - op eigen onnavolgbare wijze - droogjes vast.

Dat is de opmerking die hem doet veronderstellen dat het er bij de verkoop van gezondheidszorg net zo toe gaat als bij de verkoop van tweedehands auto's. Dan wordt er verder onderhandeld over Grunberg's Night Guard.

Grunberg: “De tandarts zei tegen me: 'Het goede nieuws is dat je prachtige tanden hebt. Als je je tanden niet goed verzorgt, sla ik je in elkaar'......”, waarop de patiënt/scribent droogjes opmerkt: 'Gezondheidszorg is ook performancekunst besefte ik'.

Vriendschap en een beugel

Vervolgens beschrijft Grunberg hoe de tandarts de keerzijde van dit goede nieuws brengt:  'Het slechte nieuws is dat de beugel duizend dollar duurder wordt, maar ik reken je niets voor dit consult, want je bent mijn vriend.'

De uitsmijter van de column geef ik hier letterlijk weer: 'Misschien klinkt dit raar of ongeloofwaardig, maar ik kon de vriendschap echt voelen. 3000 dollar voor vriendschap en een beugel is eigenlijk een koopje', aldus Grunberg.

Bovenstaande betreft slechts de inhoud van Grunberg's column, het is de moeite waard om de column nog eens in de oorspronkelijke weergave te lezen. Ter leringhe ende vermaeck.    

Bron: VPRO-gids, nr 47 ('Vriendschap', column van Arnon Grunberg)

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail