Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-08-2017 | Artikel | Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2017

Vriend of vijand?

Vriendschapsrelaties in de schematherapeutische behandeling van adolescenten

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2017
Auteurs:
Martine C. van der Laan, Emmeline P. Ravestijn

Samenvatting

Voor adolescenten met psychische problemen kan het vormen van stabiele vriendschapsrelaties lastig zijn. Vanwege het belang van positieve peer-relaties voor de ontwikkeling, en vanwege de risico’s die verbonden zijn met ambivalente vriendschapsrelaties, verdient dit thema de aandacht tijdens hun psychotherapeutische behandeling. In dit artikel geven de auteurs een overzicht van de literatuur over het belang van positieve vriendschapsrelaties tijdens de adolescentie en de impact van problematische vriendschappen. Deze problemen worden vervolgens in een schematherapeutisch kader geplaatst, aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarna wordt een aantal schematherapeutische interventies besproken die adolescenten mogelijk kunnen helpen constructiever om te gaan met vriendschapsrelaties.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding