Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 2-3/2023

Open Access 02-02-2023 | Editorial

Voorwoord bij het themanummer ‘Inflammatoire blaasaandoeningen’

Auteur: dr. Afina S. Glas

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 2-3/2023

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Op 7 oktober 2022 vond in Amsterdam het Symposium inflammatoire blaasaandoeningen plaats. Het was een ontzettend leuke en leerzame meeting met een mooie opkomst. Om de kennis van deze blaasdag voor alle urologen beschikbaar te maken, ontstond het plan om deze inhoud te gieten in een reeks artikelen en deze te publiceren in een themanummer, een nummer over echte urologische aandoeningen die elke uroloog af en toe ziet, maar mogelijk niet altijd herkent, laat staan dat elke uroloog weet welke behandeling te starten voor de patiënt die vaak ernstige klachten heeft. Met dit themanummer hopen we daarvoor handvatten te geven.
Misschien kan het themanummer ook dienen als een basisdocument en opmaat voor een meer algemeen standpunt over inflammatoire blaasaandoeningen, waar Dick Janssen een artikel over schrijft in dit themanummer. In dit standpunt zouden dan naast interstitiële cystitis, zie het artikel van Alida Weidenaar, ook de andere inflammatoire blaasaandoeningen aan de orde moeten komen: eosinofiele cystitis, zie het artikel van Dies van den Ouden, de ketamineblaas, waar Wouter van der Sanden en collega’s op ingaan, cystitis glandularis, waar Puck Oude Elferink over schrijft, én de radiatiecystitis, zie het artikel van Lara Gerbrandy, al is deze cystitis een vreemde eend in de bijt.
Ook de behandelmogelijkheden voor inflammatoire blaasaandoeningen krijgen een plaats in dit themanummer, waaronder de GAG-therapie, behandeling met hyperbare zuurstof, plexus- en ganglionblokkades, en tot slot de ‘rug-tegen-de-muuroptie’ de (partiële) cystectomie en urinedeviatie.
Oprecht dank aan de auteurs die veel tijd hebben vrijgemaakt om een artikel te schrijven naar aanleiding van de blaasdag. Dank ook gastredacteuren prof. dr. Laetitia de Kort en Dick Janssen. Zij hebben in korte tijd, tussen Sint en Kerst, alle artikelen gelezen en voorzien van commentaar. Wat vooral lastig was voor zowel auteurs als reviewers, is dat er voor deze aandoeningen weinig goede wetenschappelijke basis is om op terug te vallen.
Daarom hopen we dat dit themanummer niet alleen handvatten geeft voor de clinicus, maar vooral ook de academische geesten prikkelt. Het zou fantastisch zijn als er samenwerkingsverbanden ontstaan tussen de academische centra onderling en tussen vakgroepen urologie en basale wetenschappen, zoals immunologie, en het onderwerp inflammatoire blaasaandoeningen ingebed kan worden in een onderzoeksinstituut. ‘It is not only oncology that matters.’ Want een evidence based richtlijn, in tegenstelling tot een praktisch standpunt, kan pas worden gemaakt als er kwalitatief goede wetenschappelijke studies zijn. Dat zou een significante stap voorwaarts zijn in de urologie.
Voor nu, veel leesplezier en schroom niet een inhoudelijke discussie aan te gaan via bijvoorbeeld een ingezonden brief.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Voorwoord bij het themanummer ‘Inflammatoire blaasaandoeningen’
Auteur
dr. Afina S. Glas
Publicatiedatum
02-02-2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 2-3/2023
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-023-00380-7

Andere artikelen Uitgave 2-3/2023

Tijdschrift voor Urologie 2-3/2023 Naar de uitgave