Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 2-3/2020

Open Access 14-02-2020 | Editorial

Voorwoord bij het themanummer genetische aspecten bij prostaatkanker

Auteurs: dr. Margreet G. E. M. Ausems, drs. Désirée A. E. Hairwassers, prof.dr. Lambertus A. L. M. Kiemeney

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 2-3/2020

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Al in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw werd, bij gebrek aan beter, een klinische definitie van ‘erfelijk prostaatkanker’ opgesteld. Nu, bijna 30 jaar onderzoek later, zijn we nog niet veel verder helaas. Elke uroloog zal wel eens een man met prostaatkanker zien waarbij hij (of zij natuurlijk) vermoedt dat er iets erfelijks aan de hand is. Vanwege de familieanamnese. Of vanwege de extreem jonge leeftijd bij diagnose. Maar is dat ook echt het geval? Er bestaat nog geen test waarmee we een groot aantal prostaatkankergenen tegelijkertijd kunnen onderzoeken. Maar mannen komen wel met vragen of ze hun PSA moeten laten bepalen, omdat een familielid prostaatkanker heeft. Of ze hebben dat al laten doen bij hun huisarts. Wat moet het beleid van de uroloog daarbij zijn? Waar moet hij op letten? Moet hij bijvoorbeeld ook navragen of er borstkanker en andere vormen van kanker in de familie voorkomen? Het antwoord is ja. Sommige prostaatkankerpatiënten hebben een verhoogde kans dat ze drager zijn van een mutatie in een borstkankergen. En andersom is het zo dat dragers van een mutatie in een borstkankergen (BRCA2) een verhoogde kans hebben op prostaatkanker. Wat is de stand van de wetenschap op dit terrein? Wat betekent het eventueel voor de diagnostiek en de behandeling van een man met zo’n genmutatie? En niet minder belangrijk, wat betekent het voor die man zelf en zijn familie? Kunnen zij na erfelijkheidsonderzoek bijvoorbeeld nog wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? In dit themanummer krijgt u antwoord op deze vragen. Er is relatief weinig bekend over erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Maar wát we weten, dóet er wel toe. We wensen u veel leesplezier.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Voorwoord bij het themanummer genetische aspecten bij prostaatkanker
Auteurs
dr. Margreet G. E. M. Ausems
drs. Désirée A. E. Hairwassers
prof.dr. Lambertus A. L. M. Kiemeney
Publicatiedatum
14-02-2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 2-3/2020
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-020-00281-z

Andere artikelen Uitgave 2-3/2020

Tijdschrift voor Urologie 2-3/2020 Naar de uitgave