Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 8/2018

Open Access 06-11-2018 | Editorial

Voorwoord bij het themanummer Andrologie

Auteurs: Gert R. Dohle, MD, PhD, Marij Dinkelman-Smit, MD PhD FEBU FECSM

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 8/2018

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Voor u ligt een speciale uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Urologie over andrologie. De leden van de werkgroep Andrologie van de NVU hebben op verzoek van de redactie overzichtsartikelen geschreven over actuele onderwerpen in de andrologie. Een mooie gelegenheid voor u om weer helemaal op de hoogte te raken van recente andrologische ontwikkelingen.
Ongeveer 10 % van de urologische zorg in Nederland betreft andrologie. Het gaat daarbij vooral om fertiliteit en sterilisatie, mannelijke seksuele disfuncties, hypogonadisme en de ziekte van peyronie. Ook de echografie van het scrotum en de penis is vast onderdeel geworden van de andrologische zorg. Helaas blijft de belangstelling voor andrologie wat achter bij arts-assistenten urologie in opleiding in vergelijking tot uro-oncologie en functionele urologie. Dat is jammer, want de opleidingsmogelijkheden in de andrologie en seksuologie zijn in voldoende mate aanwezig en aantekeningen als subspecialist in deze aandachtsgebieden worden geboden door de European Society of Sexual Medicine (ESSM) en The European Academy of Andrology (EAA).
De huidige trend naar superspecialisatie en centralisatie van medisch zorg is ook aan de andrologie niet voorbijgegaan: in de zeven onderwijs- en opleidingsregio’s (OOR’s) van Nederland is ten minste één centrum voor andrologische zorg aanwezig. Deze centra richten zich vooral op superspecialistische zorg, zoals IVF/ICSI met chirurgisch verkregen zaadcellen, de behandeling van patiënten met het Klinefelter-syndroom, van mannen met hypogonadisme, de implantatie van de erectieprothese en de behandeling van peniele kromstand. Het andrologiecentrum van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, richt zich ook nog op de zorg voor transgenderpatiënten. Het streven is om in al deze centra een gecertificeerd uroloog-androloog te positioneren, voor zover dit nog niet is gerealiseerd.
Toch blijft er nog voldoende andrologische zorg over voor de algemene urologische praktijk, zoals de diagnostiek en behandeling van mannelijke seksuele disfuncties, scrotale pathologie (inclusief echografie), testosterontekort, circumcisies en sterilisaties, varicocelebehandeling en scrotale operaties. Het is dus ook voor de algemene uroloog van belang om hun andrologische kennis (en vaardigheden) op niveau te houden. Zij moeten immers voorlichting kunnen geven en doelgericht kunnen verwijzen naar het regionale andrologiecentrum.
Veel leesplezier
Gert Dohle
Marij Dinkelman-Smit
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Voorwoord bij het themanummer Andrologie
Auteurs
Gert R. Dohle, MD, PhD
Marij Dinkelman-Smit, MD PhD FEBU FECSM
Publicatiedatum
06-11-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 8/2018
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-018-0236-1

Andere artikelen Uitgave 8/2018

Tijdschrift voor Urologie 8/2018 Naar de uitgave