Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Origineel artikel | Uitgave 3/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 3/2014

Voortdurend in beweging: samen werken aan organisatie van traumazorg

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 3/2014
Auteurs:
H.J.J.M. Berden, R.M. Verheul
Belangrijke opmerkingen
Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (voorheen Landelijke Vereniging voor Traumacentra) en voorzitter Raad van Bestuur Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Tilburg
Algemeen secretaris Landelijk Netwerk Acute Zorg Per 1 januari 2008 heeft het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam als elfde ziekenhuis de erkenning tot traumacentrum ontvangen.

Samenvatting

Traumazorg kreeg de laatste jaren meer erkenning, met als markeringspunt de aanwijzing van elf traumacentra door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Sindsdien hebben veel kwaliteitsverbeteringen plaatsgevonden in de organisatie van traumazorg, zoals de realisatie van een landelijke traumaregistratie en een levelindeling voor traumatologie. Hiermee is de ontwikkeling nog niet ten einde en zien we ons geplaatst voor een aantal opdrachten, namelijk: versteviging van de keten door heldere afspraken over samenwerking en overdracht tussen ketenpartners; verdieping in de beleving van de patiënt voor stroomlijning van acute zorgprocessen; verdere benutting van data uit registraties voor verbetering van de kwaliteit en inrichting van de traumazorg; niet alleen beseffen dat ketens zo sterk zijn als de zwakste schakel, maar daadwerkelijk samenwerken aan kwaliteit en bereikbaarheid van zorg. Dit kan overigens alleen als het belang hiervan door alle ketenpartners wordt onderschreven.
De organisatie van traumazorg is inspiratiebron geweest voor de inrichting van andere acute zorgketens, wat heeft geleid tot een verantwoordelijkheid voor toegankelijkheid en kwaliteit van acute zorg voor ketenpartners binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Dit effect kan alleen betekenisvol worden wanneer verantwoordelijkheden van het ROAZ erkend en benut worden. Al met al nog een scala aan vervolgopdrachten, die alleen door samenspel van de medisch professional, het management en het bestuur kunnen leiden tot waardevolle resultaten voor traumazorg en andere acute zorgketens.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 3/2014 Naar de uitgave

Editorial

Inleiding