Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | ONDERZOEK | Uitgave 1/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2011

Voorspellen van de verwachte verzuimduur met de Vragenlijst ArbeidsReïntegratie (VAR)

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Dr. A.A. Vendrig, Drs. M. van Hove, Drs. M. van Meijel, Prof.dr. P. Donceel
Belangrijke opmerkingen
Gezondheidscentrum Vledder

SAMENVATTING

De Vragenlijst ArbeidsReïntegratie (VAR) is een vragenlijst waarmee de belangrijkste psychosociale factoren worden gemeten die bijdragen aan het vertragen van herstel en stagneren van de werkhervatting. De lijst telt 78 items verdeeld over acht schalen, te weten : ‘Distress’, ‘Klachteninterferentie/ziektegedrag’, ‘Werkdruk’, ‘Arbeidsonvrede’, ‘Weinig regelmogelijkheden’, ‘Vermijding/onzekerheid’, ‘Perfectionisme/ijverigheid’ en ‘Belastende thuissituatie’. In een eerder uitgevoerde studie werd de voorspellende waarde (predictieve validiteit) van de VAR met betrekking tot langdurig verzuim aangetoond. Het aantonen van de predictieve validiteit in één studie is echter onvoldoende om te komen tot een stevige empirische basis van een test. Om die reden worden in dit artikel twee prospectieve studies beschreven waarin de vraag centraal stond of de aangetoonde voorspellende waarde kan worden gerepliceerd. In beide studies werd de VAR afgenomen na 2 tot 3 weken verzuim. In de eerste studie werd onderzocht of voorspeld kon worden wie langer dan 6 weken zou gaan verzuimen, en in de tweede studie werd onderzocht of voorspeld kon worden wie langer dan 3 maanden zou gaan verzuimen. Enkele schalen van de VAR bleken de verzuimduur te kunnen voorspellen. De schaal ‘Klachteninterferentie/ziektegedrag’ bleek in beide studies het meest voorspellend te zijn. Het percentage correcte classificatie op basis van de schaal ‘Klachteninterferentie/ziektegedrag’ was in de eerste studie 85% en in de tweede studie 72%. In conclusie, de aangetoonde voorspellende waarde van de VAR hebben we kunnen repliceren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2011 Naar de uitgave

BOEKBESPREKING

Boekbespreking