Skip to main content
main-content
Top

03-11-2013 | Nieuws

Voorschrijven insuline niet volgens richtlijnen

Richtlijn en praktijk komen niet overeen als het gaat om het voorschrijven van insuline In plaats van de voorgestelde middellang werkende insuline, is het gebruik van langwerkende insuline-analoga bij beide diabetestypen ingeburgerd. Dat zegt Bas Schouwenberg, internist en klinisch farmacoloog in het Radboudumc in een interview in de bijlage Diabetes van Mednet. Hij vindt dat huisartsen kritischer kunnen zijn in het gebruik van langwerkende insuline.

Volgens de gegevens van het College voor Zorgverzekeraars kreeg vorig jaar 39 procent van alle diabetespatiënten een langwerkend insuline. In 2012 bedroegen de kosten per patiënt voor middellang werkende insuline de helft van die van langwerkende insuline.

Hypo

Volgens Schouwenberg heeft de keus voor een langwerkende insuline vooral te maken met het gemak van de patiënt en de lagere kans op een hypoglykemie. “Een langwerkende insuline hoef je maar een keer per dag te spuiten, terwijl voor een goede behandeling in een basaal bolusschema met NPH-Insuline twee injecties per dag nodig zijn.” De lagere kans op een hypoglykemie is vooral van belang bij diabetes type 1. “Een adequate instelling van diabetes type 1 gaat vrijwel altijd gepaard met hypo’s. Wie al een paar jaar diabetes type 1 heeft, raakt zijn defensiemechanisme tegen een hypo kwijt. Zo’n kwart van deze mensen voelt een hypo niet langer goed aankomen en is dus gebaat bij een stabiele basale insulinespiegel en ontkomt daarmee niet aan langwerkende insuline.”

Kritischer

Schouwenberg vindt dat vooral huisartsen kritischer kunnen zijn bij het voorschrijven van langwerkende insuline. “Hun populatie met diabetes type 2 heeft lang niet altijd langwerkende insuline nodig. Uit een Cochrane-review bleek dat insuline glargine en insuline detemir een significant maar klein verschil (relatief risico 0,84 en 0,82) ten opzichte van het middellang werkende NPH-insuline als het gaat om het aantal hypoglykemiën. Maar er was is geen verschil in de incidentie van ernstige hypoglykemie. “Ik denk dat zeker bij mensen met diabetes type 2 een middellang werkende insuline ten onrechte wordt overgeslagen”, aldus Schouwenberg.

- See more at: http://www.mednet.nl/nieuws/id7474-voorschrijven-insuline-niet-volgens-richtlijn.html#sthash.iKhiuINt.dpuf

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.