Skip to main content
Top

2012 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Voorlichting en advies in de tandartspraktijk

Auteurs: A.C. Schotsman, N. van Os

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het geven van voorlichting en advies is een steeds belangrijkere taak voor de tandartsassistent. Voorlichten lijkt op papier vrij simpel, in de praktijk is het nog niet zo eenvoudig. Iedere patiënt is anders en ieder probleem is anders. Met behulp van dit boek kan de tandartsassistent voorlichting en advies geven over bijvoorbeeld het voorkomen van tandheelkundige problemen, het bevorderen van mondgezondheid, mondzorgproducten, tandheelkundige voorzieningen en tandheelkundige behandelingen.

Het boek biedt een theoretische basis voor het geven van voorlichting en advies. De auteurs gaan in op het proces van gedragsverandering aan de hand van het model van Balm. Dit model is leidend in dit boek en uitermate geschikt om te gebruiken tijdens het geven van voorlichting, instructie en advies in de tandartspraktijk om gedragsverandering teweeg te brengen. Casuïstiek wordt in dit boek gebruikt om de situaties te verduidelijken.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 De basis van het voorlichten
Samenvatting
Iedere dag komen patiënten in de tandartspraktijk met problemen en vragen. Als tandartsassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt in een tandartspraktijk.
A.C. Schotsman, N. van Os
2 Preventie en mondgezondheid
Samenvatting
Tandplaque en bepaalde voedingsmiddelen kunnen, al dan niet in samenwerking, schade aan het gebit veroorzaken. Preventie begint dus bij voorlichting over plaque en voeding.
A.C. Schotsman, N. van Os
3 Voorlichting en advies bij tandheelkundige behandelingen
Samenvatting
Steeds vaker werken tandartsen in verschillende behandelkamers in hun praktijk. De tandartsassistent zorgt ervoor dat de kamers schoon en opgeruimd zijn. Ook legt ze alles voor de behandeling klaar. Ze haalt de patiënt op uit de wachtkamer en begeleidt hem naar de stoel.
A.C. Schotsman, N. van Os
4 Voorlichting en instructie na het plaatsen van tandheelkundige voorzieningen
Samenvatting
Na het plaatsen van tandheelkundige voorzieningen, zoals orthodontische beugels, implantaten en volledige protheses, is het belangrijk om de patiënt voor te lichten over de zojuist geplaatste voorziening. Deze voorziening is meestal nieuw voor de patiënt.
A.C. Schotsman, N. van Os
5 Voorlichting en instructie bij tandheelkundige problemen
Samenvatting
De meeste patiënten weten weinig over de tandheelkundige problemen waarmee zij naar de tandarts komen. Ze kennen de oorzaak vaak niet of onvoldoende en de gevolgen zijn ook vaak onbekend. Daarnaast zijn ze vaak niet op de hoogte van wat zij zelf kunnen doen om een probleem of verergering daarvan te voorkomen.
A.C. Schotsman, N. van Os
Nawerk
Meer informatie
Titel
Voorlichting en advies in de tandartspraktijk
Auteurs
A.C. Schotsman
N. van Os
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8377-1
Print ISBN
978-90-313-8376-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8377-1