Skip to main content
Top

2022 | Boek

Voorlichting en advies in de tandartspraktijk

Auteurs: Rianne Schotsman, Nienke van Os

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dit studieboek biedt een theoretische basis voor het geven van voorlichting en advies door de tandartsassistent. De auteurs gaan in op het proces van gedragsverandering aan de hand van het zogeheten Model van Balm. Dit model is leidend in dit boek en uitermate geschikt om te gebruiken tijdens het geven van voorlichting, instructie en advies in de tandartspraktijk om gedragsverandering teweeg te brengen.

Het geven van voorlichting en advies wordt voor de tandartsassistent steeds belangrijker. Voorlichten lijkt op papier vrij simpel, in de praktijk is het nog niet zo eenvoudig. Iedere patiënt is anders en ieder probleem is anders. Met behulp van Voorlichting en advies in de tandartspraktijk kan de tandartsassistent uitleg en advies geven over bijvoorbeeld het voorkomen van tandheelkundige problemen, het bevorderen van mondgezondheid, mondzorgproducten, tandheelkundige voorzieningen en tandheelkundige behandelingen. Met behulp van casuïstiek worden situaties verduidelijkt.

Rianne Schotsman en Nienke van Os zijn beiden mondhygiënist en docent. Zij hebben jarenlang samengewerkt aan de opleiding voor tandartsassistenten in Utrecht. Momenteel is Rianne Schotsman verbonden aan ROC Nijmegen als onderwijsadviseur Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Nienke van Os is werkzaam als zelfstandig learning specialist en ontwerpt en ontwikkelt educatieve content en e-learnings voor onderwijsinstellingen en bedrijven.

Inhoudsopgave

Voorwerk
De basis van het voorlichten
Samenvatting
Als tandartsassistent krijg je dagelijks te maken me het geven van voorlichting, advies en instructie. Iedere patiënt en iedere situatie is anders. Door rekening te houden met het proces van gedragsverandering en jouw voorlichting goed af te stemmen op de individuele patiënt help je de mondgezondheid te bevorderen.
Rianne Schotsman, Nienke van Os
Preventie en mondgezondheid
Samenvatting
Wanneer tandplaque te lang blijft zitten kan het schade aanbrengen aan het gebit en de omliggende weefsels. Ook voedingsmiddelen en gewoontes kunnen voor schade zorgen. Door de patiënt goed voor te lichten maak je de patiënt bewust van deze gevaren waardoor hij andere keuzes kan maken. Aanvullend op de voorlichting geef je instructies over de verschillende hulpmiddelen om tandplaque goed te kunnen verwijderen.
Rianne Schotsman, Nienke van Os
Voorlichting en advies bij tandheelkundige behandelingen
Samenvatting
Patiënten vinden behandelingen in hun mond meestal niet prettig. Je helpt de patiënt door uitleg te geven over de behandeling. Ze weten zo beter wat hen te wachten staat en kunnen daardoor rustiger de behandeling ondergaan.
Na de behandeling instrueer je de patiënt over napijn en geef je adviezen om complicaties te voorkomen. Ook leg je uit welke complicaties kunnen optreden en wanneer de patiënt contact moet opnemen met de praktijk.
Rianne Schotsman, Nienke van Os
Voorlichting en instructie na het plaatsen van tandheelkundige voorzieningen
Samenvating
Het is altijd wennen als je een nieuwe kroon, brug of prothese hebt gekregen.
De patiënt heeft uitleg nodig over de verzorging van de nieuwe voorziening in de mond om te voorkomen dat er problemen rondom de voorziening ontstaan. Orthodontische apparatuur geeft extra retentieplaatsen voor plaque. De verzorging van het gebit met orthodontische apparatuur vraagt een goede instructie toegepast op de doelgroep.
Rianne Schotsman, Nienke van Os
Voorlichting en instructie bij tandheelkundige aandoeningen
Samenvating
Het geven van voorlichting bij aandoeningen als cariës, tanderosie, gingivitis, xerostomie, halitose en gevoelige tandhalzen kan een patiënt helpen om erger te voorkomen. Bij deze aandoeningen is het belangrijk om de oorzaak te onderzoeken, de patiënt daarover te informeren en aan de hand daarvan instructie te geven.
Rianne Schotsman, Nienke van Os
Nawerk
Meer informatie
Titel
Voorlichting en advies in de tandartspraktijk
Auteurs
Rianne Schotsman
Nienke van Os
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-2815-4
Print ISBN
978-90-368-2814-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2815-4