Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2011 | Wetenschap | Uitgave 2/2011

GZ - Psychologie 2/2011

Voorkomen is beter dan genezen

Early Detection and Intervention Team Den Haag

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Prof. dr. M. van der Gaag, D.P.G. van den Berg
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
Drs. David van den Berg, gz-psycholoog in opleiding tot specialist/promovendus, is behandelaar bij EDIE-NL en het EDIT van Parnassia in Den Haag.
Prof. dr. Mark van der Gaag, klinisch psycholoog en psychotherapeut, is hoofd Psychoseonderzoek bij Parnassia in Den H aag, hoogleraar Klinische psychologie aan de Vrije Universiteit en hoofdonderzoeker van EDIE-NL.
Auteur voor correspondentie
Early Detection and Intervention Team (EDIT)
Drs. David P.G. van den Berg, gz-psycholoog in opleiding tot specialist/ promovendus
Prinsegracht 63
2512 EX Den Haag
e-mail: d.vandenberg@parnassia.nl

Samenvatting

Dit artikel beschrijft de werkwijze van het Early Detection and Intervention Team (EDIT) Den Haag; een team dat voort is gekomen uit de Early Detection and Intervention Evaluation Studie Nederland (EDIE-NL). Het team richt zich op de preventie van ernstige psychische klachten, zoals psychosen. Met een getrapte screening detecteert het team de groep mensen met een at risk mental state (ARMS); een verhoogd risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld een psychose. De hulpzoekende populatie tot 35 jaar in de tweedelijns ggz vult de ervaringenlijst (EL) in. Bij een verhoogde score wordt die groep geïnterviewd met een gestructureerd interview. Patiënten met een psychose worden verwezen naar het Centrum Eerste Psychose. Patiënten met een ARMS krijgen een psycho-educatieve, cognitief gedragstherapeutische behandeling aangeboden die is gericht op buitengewone en opmerkelijke ervaringen. De resultaten zijn vooralsnog niet bekend, maar de indruk van de therapeuten is dat er sprake is van vermindering van lijdensdruk en meer aandacht voor de gewone zaken van het leven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

GZ - Psychologie 2/2011 Naar de uitgave