Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-11-2018 | Onderzoek | Uitgave 12/2018

Huisarts en wetenschap 12/2018

Voorkeur voor hulpverlener na behandeling voor colorectaal carcinoom

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2018
Auteurs:
Thijs Wieldraaijer, Laura Duineveld, Sandra Donkervoort, Wim Busschers, Henk van Weert, Jan Wind
Belangrijke opmerkingen
Wieldraaijer T, Duineveld LAM, Donkervoort SC, Busschers WB, Van Weert HCPM, Wind J. Voorkeur voor hulpverlener na behandeling voor colorectaal carcinoom. Huisarts Wet 2018;61(12):30-3. DOI:10.1007/ s12445-018-0345-3.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bewerkte vertaling van Wieldraaijer T, Duineveld LAM, Donkervoort SC, Busschers WB, Van Weert HCPM, Wind J. Colorectal cancer patients’ preferences for type of caregiver during survivorship care. Scand J Prim Health Care 2018;36:14-9. Publicatie gebeurt met toestemming.

Samenvatting

Inleiding De nazorg en follow-up na behandeling van colorectaal carcinoom vinden momenteel plaats in de tweede lijn. De huisarts zou deze zorg kunnen overnemen, maar uit onderzoek blijkt dat een deel van de patiënten daar terughoudend op reageert.
Methode De onderzoekers hebben een vragenlijstonderzoek gedaan onder patiënten waarin deze voor veertien symptomen konden aangeven naar welke hulpverlener zij zouden gaan. Patiënt- en ziektekarakteristieken werden uit huisarts- en ziekenhuisdossiers gehaald.
Resultaten Er waren 260 deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar en een mediane tijd na behandeling van zeven maanden. Mannen, patiënten ouder dan 65 jaar en patiënten met een chronische comorbiditeit hadden vaker een voorkeur voor de huisarts. Vrouwen, patiënten met stadium 3-ziekte en patiënten die adjuvante chemotherapie hadden ondergaan, kozen vaker voor het ziekenhuis. Voor alle symptomen gingen patiënten liever naar hun huisarts, behalve bij rectaal bloedverlies en gewichtsverlies, en wanneer ze bang waren dat de kanker was teruggekeerd. In die gevallen hebben ze geen voorkeur.
Conclusie In de huidige situatie raadplegen patiënten na behandeling voor colorectaal carcinoom vaak hun huisarts, waarbij ze voor alarmsymptomen ook de specialist bezoeken. Bij deze symptomen heeft de patiënt geen voorkeur voor een hulpverlener.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2018

Huisarts en wetenschap 12/2018 Naar de uitgave

Ingezonden

Ingezonden