Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Orthodontie | Uitgave 3/2010

Tandartspraktijk 3/2010

Voorkeur voor een non-chirurgische oplossing

Orthodontie bij volwassenen (9)

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2010
Auteur:
Adriaan Vrijman
Belangrijke opmerkingen
tandarts / praktijk voor orthodontie
Wat gebruikelijk is in orthodontieland hoeft niet per se de sleutel tot succes te zijn. Afwijkende en ook minder ingrijpende behandelingen kunnen tot acceptabele resultaten leiden. Minder belasting voor patiënt, minder risico voor de dentitie. Want: geen chirurgie, dus geen ziekenhuisopname. Geen kans op iatrogeen trauma en geen nazorg van fysiotherapeut en/of logopedist. Of nadien nog jaren orthodontie omdat de chirurgie toch niet heeft gebracht wat ervan verwacht was.
Veel van de casussen die in deze serie worden besproken, zijn in een eerder stadium beoordeeld door specialisten die als enige oplossing een gecombineerde behandeling konden aanbieden. En dat houdt in eerst orthodontie, dan chirurgie en daarna nogmaals orthodontie.
De ervaring heeft geleerd dat het ook anders kan. En hoewel het niet als ‘state of the art’ wordt beschouwd, want afwijkend van de norm, ziet men in de literatuur toch steeds meer non-chirurgische oplossingen om een ingewikkeld orthodontisch probleem bij de uitgegroeide patiënt aan te pakken. De behandelaar dekt zich meestal wel in door de verantwoordelijkheid bij de patiënt te leggen, die er immers op staat een behandeling te krijgen zonder dat er een chirurgisch mes aan te pas komt. En zie eens wat voor leuke, verrassende resultaten dat oplevert.
Waarom gebeurt dat dan niet meer?
Bill Clark, de man van het twinblock, heeft er wel een verklaring voor: je laat het wel uit je hoofd om tegen de opvattingen van je opleider, meestal een professor, in te gaan. Zijn of haar opvattingen worden zwaar verankerd in de hoofden tijdens de opleiding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tandartspraktijk 3/2010 Naar de uitgave

restauratieve tandheelkunde

Repliek van Raimond van Duinen

agenda

agenda