Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Voorafgaand aan de eerste 1.000 dagen

Auteur : J. J. L. Derksen

Gepubliceerd in: Preventie psychische aandoeningen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voordat een kind ter wereld komt is er doorgaans een intieme relatie tussen twee mensen ontstaan. Zijn de partners al langere tijd bij elkaar dan is de relatie vaker bestand tegen een stootje, maar als de relatie onvoldoende onderhouden wordt, ligt het risico van scheiding op de loer. De stabiliteit van de relatie is echter van grote invloed op de manier waarop het kind wordt ontvangen. Is de intieme relatie bijvoorbeeld bestand tegen de spanningen die kunnen ontstaan in de verzorging van het kind met een extra behoefte. Ouders kunnen met elkaar afspreken dat zij de verzorging van hun kind samen op zich nemen. In de verwachting van hun kind bespreken ouders gedeelde waarden in de opvoeding en hierbij kunnen zij rekening houden met hun familieachtergrond en het eventueel voorkomen van genetische aandoeningen.
Voetnoten
1
Het CBS (2016) rapporteert dat na 10 jaar huwelijk lesbische relaties (29.7 %) vaker zijn gestrand in vergelijking met homo- (14 %) en heterorelaties (16.3 %). Crowl et al. (2008) heeft een onderzoek gedaan naar de door ouders gerapporteerde gezondheid van kinderen binnen same sex ouders en man-vrouw ouders. Hieruit blijkt geen verschil. Een mogelijke verklaring is dat de verschillen subtieler zijn, of gebaseerd op andere maten dan in dit onderzoek is gebruikt.
 
Literatuur
go back to reference Harari, Y. N. (2015). Homo deus. Een kleine geschiendenis van de toekomst. Amsterdam: Thomas Rap. Harari, Y. N. (2015). Homo deus. Een kleine geschiendenis van de toekomst. Amsterdam: Thomas Rap.
go back to reference Langwerden, R., Derksen, J., Ösbekler-Aslan, D., & Rooijakkers, L. (2016). Zijn gescheiden mensen oververtegenwoordigd in de geestelijke gezondheidszorg? GZ Psychologie, 5, 10–15.CrossRef Langwerden, R., Derksen, J., Ösbekler-Aslan, D., & Rooijakkers, L. (2016). Zijn gescheiden mensen oververtegenwoordigd in de geestelijke gezondheidszorg? GZ Psychologie, 5, 10–15.CrossRef
go back to reference Spruijt, A. P. (2006). Ouderlijke scheiding en de gevolgen voor kinderen. Tijdschrift van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie, 32, 37–52. Spruijt, A. P. (2006). Ouderlijke scheiding en de gevolgen voor kinderen. Tijdschrift van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie, 32, 37–52.
Metagegevens
Titel
Voorafgaand aan de eerste 1.000 dagen
Auteur
J. J. L. Derksen
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2119-3_2