Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Volledig geriatrisch onderzoek bij kwetsbare oudere patiënten

Auteur : Dr. D.Z.B. van Asselt

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De anamnese en het lichamelijk onderzoek bij de kwetsbare oudere patiënt zijn twee belangrijke onderdelen van het volledig geriatrisch onderzoek, ofwel het comprehensive geriatric assessment (CGA).
Een kwetsbare oudere patiënt heeft meestal een uitgebreide medische voorgeschiedenis. Bronnen om deze lange voorgeschiedenis helder te krijgen zijn de huisarts, het patiënteninformatiesysteem van het ziekenhuis en natuurlijk de patiënt zelf en zijn familie. Bij de inventarisatie van de gebruikte medicatie kan de gestructureerde medicatieanamnese (GMA) behulpzaam zijn.
De anamnese is de hoeksteen van het proces waarin we de klachten en problemen van de kwetsbare oudere patiënt proberen te verklaren. Daarnaast spelen heteroanamnese, tractusanamnese, functionele anamnese, biografie en sociale anamnese een rol.
Het lichamelijk onderzoek bevat een algemeen lichamelijk, een oriënterend neurologisch en een oriënterend orthopedisch onderzoek, aangevuld met specifieke aandacht voor problemen die veelvuldig voorkomen bij kwetsbare ouderen. Het neurologisch en orthopedisch onderzoek zijn oriënterend, voor een volledig onderzoek wordt de desbetreffende specialist geconsulteerd.
Metagegevens
Titel
Volledig geriatrisch onderzoek bij kwetsbare oudere patiënten
Auteur
Dr. D.Z.B. van Asselt
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0444-8_3