Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Forum | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2014

Volksgezondheid als toetssteen van beleid revisited

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 6/2014
Auteur:
Wendy Reijmerink
Belangrijke opmerkingen

Correspondentieadres

Wendy Reijmerink, ZonMw, Postbus 93245, 2509 AE Den Haag, e-mail: reijmerink@zonmw.nl
Forum biedt onder meer plaats aan ingezonden commentaren en reacties, korte praktijkbijdragen, congresverslagen en boekbesprekingen. Aanwijzingen inzake lengte, opmaak en wijze van inzending (per e-mail) zijn verkrijgbaar bij het redactiesecretariaat. De redactie behoudt zich het recht voor om te redigeren en/of te bekorten.

Samenvatting

Het bevorderen van de volksgezondheid is een grondwettelijk vastgelegde en daarmee gemeenschappelijke overheidsverantwoordelijkheid (artikel 22). Niet voor niets, want gezondheid en welzijn vormen de basisvoorwaarden voor individuele en maatschappelijke ontwikkeling en zijn daarmee een strategische, human resources and rights factor van betekenis. Zo is vanuit het (wederkerige) uitgangspunt ‘Health is wealth’ in het Verdrag van Amsterdam (1997) vastgelegd dat in iedere activiteit of beleid van de EU een hoog niveau van volksgezondheid verzekerd moet worden (artikel 152). Omgekeerd zijn veel oorzaken van ziekten en gezondheidsproblemen gerelateerd aan economische ontwikkelingen (armoede, financiële crisis) en andere omgevingsfactoren (bijvoorbeeld grondstoffenproblematiek en klimaatverandering).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2014 Naar de uitgave